Efterspel. Solen går upp över teatern i natursköna Boxholms Folkets park. Snart har Mordet vid Stjärnesand premiär.
”Häftigt att få spela en som funnits på riktigt”
BOXHOLM Basklarinetten är viktig för stämningens skull. För hundra år sedan begicks ett mord vid säteriet Stjärnesand. I helgen ges musikalen om mordet och dess juridiska efterspel. Regissören Johan Pettersson har handplockat ensemblen från hela Östergötland.
Nästa helg slås grindarna i Folkets park i Boxholm upp och bjuder in stadens invånare till en närproducerad musikteater när Mordet vid Stjärnesand har urpremiär. Den nyskrivna musikalen är baserad på en verklig händelse från 1820-talet – ett mord som skedde i trakten mellan Boxholm och Malexander.
Lokalhistorikern Johan Birath har forskat kring händelsen och skrivit en bok. Boken satte han genast i händerna på teatermannen Johan Pettersson. Denne har skrivit manus, musik och låttexter och regisserar den stora ensemblen.
Musikalmakare. Johan Pettersson tände på lokalhistorikern Johan Biraths förslag att dramatisera materialet om det tragiska mordet.
Sedan 2009 har Johan varit verksam i Norrköping där han har satt upp närmare 10 egna uppsättningar och den här sommaren var det dags för nästa projekt.
– Jag tänkte först göra talpjäs men vissa passager gick inte att prata fram. I böcker och filmer är det annorlunda. Böcker kan ha partier med långa beskrivningar om en persons känslor men på scen måste det pratas fram och berättas på ett annat sätt. För att kunna förmedla historien kändes det rätt att göra det till en musikal.
Som liten bodde Johan i Boxholm men är nu bosatt i Norrköping. När han hälsar på föräldrarna brukar han gå genom Folkets park och se scenen stå tom. Han har länge tänkt att han ville göra något i Boxholm, så idén till detta har funnits länge. Då det inte finns någon tydlig teaterscen i Boxholm blir det extra roligt att väcka något till liv där.
För detta projekt har han handplockat skådespelare från hela Östergötland. Av smidighetsskäl är många från Norrköping då merparten av repetitionerna har tagit plats där, men några är även från Boxholm, Tranås, Motala och Finspång.
– Jag vill gärna ha med mycket folk i Boxholm men tyvärr går det inte att åka ända dit för att repa.
Bänkade. De skådespelare som var med vid söndagens repetition följer uppmärksamt med i scenen även om de inte är i spel just då.
Johans nyskrivna musik får liv med hjälp av kapellmästare Gustaf Montelius, som har ansvarat för att utifrån låtarna skriva orkesterarrangemang. Tillsammans är åtta duktiga musiker med och skapar stämningen till historien. Flöjt, klarinett, nyckelharpa, gitarr, slagverk och fiol är några av de instrument som används.
– Det var viktigt för Johan att ha med basklarinett också, för den dramatiska stämningens skull.
Musikerna kände inte varandra sedan innan så de har fått pröva sig fram till ett sätt som passar gruppen.
– Det är kul när alla ställer upp och gör något tillsammans på kort tid. Jag har inte riktigt varit med om något sådant innan, säger Gustaf Montelius.
Pigan Katarina. Louice Ottosson tycker det är häftigt att gestalta en person som funnits på riktigt.
Louice Ottosson spelar rollen som Katarina, en piga från Bollnäs som förälskar sig i en av de manliga huvudrollerna, Anders. De inleder ett förhållande som till en början verkar lovande.
– Hon känns ganska nära mig till sättet. Och alla har vi väl någon gång varit fast i den olyckliga kärleken. Jag känner väldigt mycket för Katarina och jag hoppas att publiken också gör det.
Louice har en musikalutbildning på Performing Arts School i Göteborg bakom sig och frilansar till vardags som skådespelerska och sångerska. Hon ser i den här rollen fram emot att få kombinera de båda uttryckssätten.
– Jag har inte gjort musikal på flera år så det är jätteroligt att jag fick förfrågan. Det känns häftigt att få spela en person som har funnits på riktigt. Det ger lite extra tyngd till arbetet.
Hon tror starkt på produktionen.
– Johan har gjort ett enormt arbete och har haft ett stort detaljtänk. Det behövs mycket research för att kunna få till en sådan här produktion. Hur såg kläderna på den tiden ut? Hur ska kulissen se ut för att stämma med tidsandan?
Mordet vid Stjärnesand kommer att spelas i Folkets park vid tre tillfällen denna helg. Det är vad både ekonomin och orken klarar av den här gången. Regissör Johan verkar dock öppen för möjligheten att den sätts upp igen i framtiden.
– Vi provar en helg nu och sen får vi se.
© Text: Kajsa Jansson
© Foto: Max Linnér
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
FOLKETS PARK Boxholm
11 – 13 augusti 2017
Mordet vid Stjärnesand
Manus/Musik/Scenografi/Regi: Johan Pettersson
Orkestrering och musikalisk ledning: Gustaf Montelius
Kostym: Caroline Brun
Teknik: Micaela Petersson
Prod: KalbokulturSKÅDESPELARE
Olle Petersson, Louice Ottosson, Jenny Silfvenius
Lena Blomqvist, Johanna Pettersson, Magnus Karlsson
Jennie Pettersson, Frippe Pettersson, Johan Wahlqvist
Janne Gustavsson, Ulf Holmertz, Jakob Sjöberg
Elias Dahlgren, Anastasia Andersson, Pelle Andersson
Náthalie Andersson, Hugo Gustafsson, Tim Brodin
Caroline Brun, Zenita Norell, Robert HedströmMUSIKER
Gustaf Montelius, Claes-Göran Olson, Hans Sandén
Bo Lindman, Magnus Gunnar, Elin Karlsson
Johanna Pettersson, Frippe Pettersson
LÄNK
Mordet vid Stjärnesand FB-evenemang