• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Grymma berättelser i Ulvs vackra sånger (recension)


Överjordiskt vackert. Elizabeth Gaver, Lena Susanne Norin och Agnethe Christensen sjöng och spelade på medeltida instrument. Fiddlan är gjord efter en bild från år 1050.

 

Det slutar naturligtvis illa

 

RECENSION/SÖDERKÖPING Den bergtagna. Sång- och musikgruppen Ulv sjöng ballader om unga jungfrur som råkar ut för hemska öden. Otäckt innehåll men överjordiskt vacker musik i NoMeMus tredje och sista konsert under gästabudet.

Den tredje och sista konserten i årets Nordiska Festival för Medeltida musik i Söderköping gästades av sång- och musikgruppen Ulv. Ulv, som några kanske minns från festivalen för nio år sedan, utgörs av tre medlemmar, Lena Susanne Norin, Agnethe Christensen och Elizabeth Gaver.

De har specialiserat sig på medeltida nordiska ballader och folkliga koraler. De sjunger och använder sig av medeltida instrument och har under åren utvecklat en unik improvisationsstil. I lördagens konsert spelade Elizabeth Gaver på en fiddla som är gjord efter en målning i en engelsk psalmbok från 1050.

 

Ulv – Den bergtagna
Folklig musik. Ballader är visor som inte brukade sjungas i kyrkorna.

 

En av balladerna, Den bergtagna, med ursprung i Österbottens skärgård, har gett namn åt programmet. Den handlar om en jungfru som blir just bergtagen när hon är på väg till ottesången. Bergakungen håller henne fången i åtta långa år, och det slutar naturligtvis illa.

Händelseförloppen i de övriga balladerna som framförs är lika fasansfulla.  En handlar om två systrar varav den ena har förvandlats till ett träd. I en annan tillfångatas en jungfru av en varulv. En ungersven sadlar sin häst och försöker komma till undsättning, men kommer för sent.

I Herr Olof och älvorna råkar den unge Olof ut för Älvakungens dotters förbannelse, och kommer aldrig hem till sitt eget förestående bröllop. I en ballad från Östergötland lockas en ung man att följa en havsjungfru till havs. Han lyckas faktiskt rädda sitt liv genom att spela på sin guldharpa.

De grymma historierna dukas upp för åhörarna. I kontrast till det hemska innehållet i balladerna står de tre Ulv-kvinnorna med sina överjordiskt vackra röster. Berättelserna gungas fram, rytmiskt och byggda på upprepningar som sig bör. De flesta ackompanjeras av fiddla ibland av kantele eller gusli, den finska respektive ryska cittran.

Vackert är det, men också vemodigt. Ibland nästan lite sövande. Skönt är att programmet ibland lättas upp av koraler och en och annan polska.

 

Ulv – Den bergtagna
Många tog plats i S:t Laurentii kyrka för att lyssna på Ulvs konsert.

 

Att det här handlar om sångare och musikanter av högsta kvalitet är det ingen tvekan om. Ulv har turnérat i flera länder med konserter och masterclasses. Och publiken i S:t Laurentii var om inte bergtagen så i alla fall överförtjust och applåderade fram ett extranummer.

Den här konserten, liksom fredagens med polska vokalensemblen Gregorianum, spelades in av Sverige Radio P2 för att sändas under hösten.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

SÖDERKÖPING

24 – 27 augusti 2017
NoMeMus

Nordisk festival för medeltida musik

24/8  kl 19 i Drothems kyrka
Falsobordone – Pilgrimens väg
Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark

25/8  kl 19 i S:t Laurentii kyrka
Gregorianum – Kyrkosång från Polen

26/8  kl 19 i S:t Laurentii kyrka
Den bergtagna
Ulv: Elizabeth Gaver, Lena Susanne Norin och Agnethe Christensen 

26/8  kl 14.30 S:t Laurentii Församlingshem
De första trubadurerna
Föredrag

27/8 kl 11 i S:t Laurentii kyrka
Medeltidsinspirerad mässa
med deltagare från NoMeMus workshop för sångare

SÖDERKÖPING

25 – 27 augusti 2017
Söderköpings Gästabud
Tornerspel, medeltidsmarknad, gycklare, eldshow, musikfestival, föreläsningar m.m.

LÄNKAR
Ulv SoundCloud
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook program
NoMeMus hemsida Facebook
Gregoriansk meditation i S:t Laurentii recension Kultursidan.nu 27/8 2017
Pilgrimssånger med säckpipa i Drothem recension Kultursidan.nu 25/8 2017
Gästabudet växer och NoMeMus fyller 10 reportage Kultursidan.nu 22/8 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.