Mordisk. Tornerspelet med Robin Hood-tema bygger på det goda laget mot det onda. Ryttarna är övertygande i sina karaktärer.
Väl inne i Sherwoodskogen…
RECENSION/SÖDERKÖPING En dag i Sherwoodskogen? Man kan tro att man hamnat mitt i en filminspelning men det är Söderköpings gästabud. Alla finklädda och färgstarka människor. Bäst är ändå tornerspelet.
Man kan tro att man hamnat mitt i en filminspelning. Tankarna far till King Arthur, Game of Thrones och till och med till slagen i Tolkiens Midgård, men jag befinner mig på Söderköpings gästabud för att titta på tornerspel. Gästabudet ägde rum 25–27 augusti för tolfte gången och innehöll fyra tornerspel med olika teman i Brunnsparken. Lördagens spel hade temat Robin Hood.
Gästabudet är ett gyllene fototillfälle för en fotograf. Jag känner mig som ett barn i en godisaffär bland alla finklädda och färgglada människor och djur. Det ser ut som om handelsresande nomader har invaderat Söderköping.
Medeltidsstaden Söderköping passar utmärkt för ett sådant evenemang med sina smågator och gamla hus i stadskärnan och runt kanalen och kyrkor från 1200-talet. De smala gatorna skapar närhet till festivalens olika karaktärer och placerar besökaren mitt i händelsernas centrum.
Precision. Robin Hood kan konsten att hugga huvudet av en morot.
När jag närmar mig Brunnsparken får jag åter den där filmkänslan. Jag står på ena sidan av kanalen med de små broarna och blickar över en skog på andra sidan, där en hel medeltidsby har slagit sig ner. Överallt ser jag tält, hästar och medeltidsmänniskor. Jag förflyttas för en stund till hobbitarnas Shire.
Väl inne i ”Sherwoodskogen” på andra sidan kanalen tornar den stora arenan upp sig med sitt höga plank och stora portar. Spelet har redan börjat, jag går försiktigt in, och genast möts jag av folkjubel, hästhovar, kungligheter och riddarna.
Tornerspelet baseras på historien om Robin Hood, närmare bestämt bågsskytteturneringen i Disneys version och här finns många av karaktärerna. ”Gamarna” Trigger och Dum-dum rör sig med sina armborst och rosa strumpor till näbbar på banan och roar publiken. Prins John sitter på sin tron på en scen och pratar och dömer tävlingen tillsammans med Kaptenen ”Krokodilen”.
Ryttarna är delade i två lag om fyra personer som tävlar mot varandra. Ena laget står på prinsens sida och leds av Sheriffen av Nottingham. Det andra laget består bland annat av Robin Hood, Lady Marion och Broder Tuck.
Snok. ”Gamarna” Trigger och Dum-Dum bidrar till underhållningen,
Tävlingsgrenarna, alla utförs till häst, är de klassiska och karaktäristiska för tornerspel men många fler till skillnad från Robin Hoods bågskytteturnering. En gren är ”Höga och låga ringar” där man ska pricka och plocka ringar i olika storlekar på olika höjder med svärd eller spjut. En annan gren är ”Figurant” där man ska träffa ett föremål, här en morot eller melon, på högre höjd med svärd eller hjälmkrossare. I ”Markmål” plockar man upp ett flaggförsett spjut.
Slutligen utmanar lagen varandra i ”Dust man mot man”. Två ryttare med lans galopperar mot varandra och försöker träffa den andres sköld. Först används lansar av plast men höjdpunkten är när man använder trälansar och lyckas träffa varandra så kraftigt att lansarna bryts itu. Som tur är faller ingen av hästryggen.
Momenten varvas med skämt och poängräkning och även Trigger och Dum-dum hamnar i slagsmål med varandra mitt i tävlingen. Publiken jublar och buar och verkar njuta av föreställningen. Det är en barnvänlig show och arenan ser ut att vara näst intill fullsatt.
Galopp. Ryttare och häst är smyckade till tornerspelets fest.
Jag imponeras av ryttarna, deras skicklighet och rid- och stridsfärdigheter. Måste också ge beröm åt hästarna och deras starka psyke. Hela gänget måste ha åtskilliga veckor och månader av erfarenhet och övning bakom sig. Det får jag också bekräftat när jag får veta att de deltar i flera turneringar i Sverige och Norden årligen.
Flera av dem utmärker sig genom att gå in i sina roller. Sheriffen av Nottingham och den gulklädda riddaren framstår som extra elaka karaktärer genom att visa sin ilska också mot publiken med sina vapen.
I det andra gänget framstår Lady Marion som den tuffaste. Hon är inte den enda kvinnan men hon känns som en förebild för de unga tjejerna i publiken. Med sin vackra röda långklänning ser hon vid första anblicken ut som en prinsessa och står i stor kontrast mot de onda riddarna i sina rustningar.
När det blir tävlingsdags visar hon däremot att hon har full koll på sin häst och sina vapen trots den långa klänningen. Hon överraskar också när hon utmanar Sheriffens soldat på ”Dust” och hämtar sin hjälm till publikens jubel.
Lady Marion. Som en prinsessa i sin långa röda klänning. En prinsessa som också tar på hjälmen och utmanar Sheriffens starke man.
Efter kanske en symbolisk poängräkning vinner Robin Hood-gänget och kräver att få sitt pris i form av pengasäck och penningkista. Något som Sheriffen och hans gäng inte vill låta ske ostraffat…
Efter föreställningen stannar alla ryttarna och deras hästar på varsin sida av banan där publiken får chansen att klappa hästarna och prata med sina idoler.
Söderköpings gästabud är som ett guldkorn i Östergötland och tornerspelet bjuder på en unik upplevelse till humana priser. För mindre pengar än en biobiljett förflyttas du till en annan tidsålder på riktigt än bara på filmduken. Ett måste för de äventyrslystna!
© Text och foto: Human Golmohammadi
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
SÖDERKÖPING
25 – 27 augusti 2017
Söderköpings Gästabud
Tornerspel, medeltidsmarknad, gycklare, eldshow, musikfestival, föreläsningar m.m.BRUNNSPARKEN
Tornerspel
25/8 kl 19.15 med livemusik av Stormfrun
26/8 kl 13 Pest & kolera bidrar till stämningen
26/8 kl 17 Robin Hood-spel
27/8 kl 13 Pest & kolera bidrar till stämningen