• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retrohöst med flytetyg, konst & kungajakt


Båtbyggeri. I Söderköping byggdes många små träbåtar i verkstäder.

 

Vem ligger i graven och var är kungen?

 

SÖDERKÖPING Retrohösten startar flytande. Första föreläsningen handlar om Söderköpings många båtbyggerier. Sedan fortsätter det med sjunkna flytetyg innan föreläsningarna håller sig på landbacken med konst och en gäckande grav.

Bakom höstens fyra föreläsningar står Kulturkontoret/Medeltidscentrum tillsammans med Folkuniversitetet på Stinsen.

Först ut, 20 september, är Lars Sylvan som ska berätta om stadens många båtbyggerier. Det var när Lars forskade om Egnahemsområdet i Söderköping han stötte på båtbyggerierna och blev fångad av att det fanns så många och välkända just här.

– Vi kommer att få se många bilder på flytande skönheter från Söderköping under föredraget, skriver Medeltidscentrums Monica Stangel Löfvall i ett pressmeddelande.

Båttemat fortsätter i oktober då fil dr Niklas Eriksson berättar om sin forskning om Östersjöns skeppsvrak från stormaktstiden. De förlista skeppen är inte bara sådana som gått till botten på grund av krig och andra dramatiska händelser utan en stor del är handelsfartyg.

De berättar om handelsutbyten, kulturella influenser men också om vardagen ombord. Nere i det kalla och bräckta vattnet bevaras vraken förundransvärt väl och är mer eller mindre intakta efter hundratals år.

 

Lin Annerbäck vid kung Magnus sarkofag
Kungajakt. Lin Annerbäck, till vänster, vid kung Magnus sarkofag. Men den som ligger under den tunga stenen är inte Magnus Ladulås.

 

Den 9 november fortsätter Karolina Nilsson att ge åhörarna nycklar till konsthistorien, denna gång handlar det om 1700- och 1800-talen. Missade man det förra föredraget om de tidigare århundradena går det ändå att haka på här. I en värld full av bilder är det inte så dumt att få hjälp med stilar och tolkningar.

– Vi kommer att få många intressanta konstverk och konstnärer presenterade för oss, tillägger Monica Stangel Löfvall.

Det sista föredraget handlar om den spännande jakten på Magnus Ladulås grav. Den 29 november berättar Lin Annerbäck från Stadsmuseet i Stockholm om spår och villospår efter kung Magnus Ladulås. Man har alltid trott att Magnus Ladulås kvarlevor från 1200-talet finns i den gravkammare som kröns av en porträttgravsten med Magnus namn på. Men moderna dateringsmetoder visar att det inte stämmer…

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: S:t Ragnhilds Gilles samlingar samt privat

STINSEN Söderköping

Hösten 2017 kl 18.30
Retro – föreläsningar
Fri entré

Onsdag 20 september
Båtbyggeristaden
Lars Sylvan

Torsdag 12 oktober
Östersjöns skeppsvrak
Niklas Eriksson

Torsdag 9 november
Nycklar till konsthistorien II
Karolina Nilsson

Onsdag 29 november
Jakten på Magnus Ladulås grav
Lin Annerbäck

LÄNKAR
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Retrohöst med flytetyg, konst & kungajakt

  1. Pingback: Retrokväll om kungagraven som försvann – KULTURSIDAN.nu