Plats för eftertanke före. Truls Olin, utställningschef, Niklas Cserhalmi, museidirektör, och museipedagogen Christine Mars.
Verktyg för bättre förändringar
NORRKÖPING Allt pågår redan. Utställningen Ursäkta röran – omställning pågår öppnade redan 22 september men presenterades för pressen först nu i veckan. Och visst är det samma sak med utställningens tema: arbetslivet har ständigt förändrats och kommer att förändras.
Ämnet är högaktuellt. Vår tid är en tid där arbetslivet präglas av sammanslagning, arbetsbrist, outsourcing, kvartalsbudget, kompetensbrist och en allmän känsla av förändringens vindar. Inte konstigt då att skylten Ursäkta röran – Omställning pågår hänger på sned ovanför staplarna av flyttkartonger i entrén till utställningen med just den titeln.
Då och nu. På anslagstavlorna tas olika teman upp. Här om hur automatisering och robotar minskar gruppen arbetare. Andra ämnen handlar om arbetssätt, arbetstider, risker i arbete.
Väl inne i utställningshallen inbjuds till ett bildspel som man inte bör missa. I synnerhet inte om man är en yngre besökare då många av de miljöer som visas skildrar en okänd tid. Omställningar och förändringar är således inte något nytt.
– Nästa steg med robotisering är bara i början av att förändra arbetsuppgifter och våra jobb. Vi berättar på ett lustfyllt sätt vad som går att lära av tidigare omställningar och hur dagens arbetsplatser kan bli trygga och hälsosamma i förändringen, säger Marinette Fogde, projektledare för utställningen och forskningschef på Arbetets museum.
Förändringar har gjorts förr, ofta till det bättre. Tunga arbetsmoment som sliter på kroppen är borta. Arbetstiderna är reglerade med 40 timmars arbetsvecka som norm. Men nya tider och arbetssätt leder till oväntade konsekvenser. Stressrelaterade symptom är exempelvis en utmaning som samhällsapparaten inte lärt sig hantera.
Därför är det hög tid att gripa tag i verktygen, styra i stället för att låta sig styras. Utställningen är mer en plats för att initiera processer än för att bara gå och titta på. Hit bjuds arbetsgrupper för att genomföra workshops, kring sina egna förhållanden.
Fikarummet. En plats med riskfaktorer, men också en plats för friskfaktorer.
För detta har museet byggt upp ett antal temarum. Redan vid ingången möter en vanlig miljö, omklädningsrummet med skåp och ombyteskläder. Fikarummet, lärosalen med bänkar och anslagstavlor, laboratoriet med aspekter på människans olika förmågor är alla platser med funktion – och med förändring. Men här finns också en plats för drömmar.
Utställningen är genomgående genomtänkt. En fin detalj är att de rörliga bilderna på bilar och gående på en fiktiv gata utanför fikarummets fönster.
Är det stora förändringar som är viktiga eller är det små vardagliga justeringar som är viktiga och svåra? Den workshop som man håller för bokade grupper, i anslutning till utställningen, är ett tvåtimmarsprogram under ledning av museipedagogen Christine Mars. Möjligheterna att reflektera över samarbete och utveckling på den egna arbetsplatsen är många!
En bedömning av utställningen är att den är viktig för alla enskilda som är fundersamma över en kommande förändring på sin egna arbetsplats men framför allt viktig för anställda i företag/organisationer, som känner behov av förändring eller utveckling, att som grupp besöka utställningen. Där och då kan den bli ett verktyg för bättre förändringar.
© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund
BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
ARBETETS MUSEUM Norrköping
22 september 2017 – 6 maj 2018
Ursäkta röran – omställning pågår
Prod: Arbetets museum och Katapultkontoret
Projektgrupp: Representanter från HELIX, Linköpings universitet, LO, Svenskt Näringsliv, SKL, PTK, TRR Trygghetsrådet, Trygghetsfonden TSL, Trygghetsstiftelsen och Omställningsfonden
Finansiering: AFA Försäkring
LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook utställning workshops