Publikfrågor. Sergej Lebedev fick många frågor från publiken under litteratursamtalet i Hörsalen.
”De onda männen saknar ansikte”
NORRKÖPING Hans ”andre morfar” var en sovjetisk krigshjälte. Men också en lägervakt i Gulag. Om detta samtalade Litteraturscen Östergötlands Mats Granberg med ryske författaren Sergej Lebedev i Hörsalen på torsdagskvällen.
Sergej Lebedev växte upp med berättelsen om famljens hjälte som kämpade mot tyska nazister under Andra världskriget. Han sårades tre gånger och barnbarnet Sergej provade hans medaljer i smyg. Tänk om han fortfarande levt och inte dött när Sergej var sex månader gammal.
Journalisten, poeten och författaren Sergej Lebedev, född 1981, utbildade sig först till geolog. Det var så han kom i kontakt med den ryska efterkrigshistorien. När han flög över Sibirien på jakt efter värdefulla mineraler såg han övergivna läger. Vad var det?
– Först upptäckte jag Gulag. Sedan upptäckte jag att krigshjälten arbetat där som lägervakt.
Poesins drivkraft. Gruvorna var kilometerlånga. När de stängdes så stängdes luftpumparna också av. Hur det är att andas luft som inte rörts sedan 1960-talet kräver poesi för att beskriva.
Om detta, lätt omvandlat till fiktion, handlar romanen Vid glömskans rand som släpps på svenska idag 27 oktober. Litteraturscen Östergötlands Mats Granberg låg alltså steget före när han bjöd in den ryske författaren till ett samtal i Hörsalen igår. Sergej Lebedev har i sina böcker skrivit om den ryska historien med utgångspunkt från den nära kretsen.
Hans berättelse väckte frågor hos publiken. Hur känt var Gulag, som västvärlden fick vetskap om genom Aleksandr Solzjenitsyns En dag i Ivan Denisovitjsj liv tidigt 1960-tal. Svaret är att även om offrens, lägerfångarnas berättelser fanns, så förblev förövarna okända.
När krigshjälten som blev lägervakt kom hem efter pensionen berättade han inget. Vem berättar om ett sådant uppdrag efter att Stalin dött och nya makthavare tagit vid i avstaliniseringens tid. Att Sibiriens gruvor låg långt borta underlättade, inte bara för den enskilde fångvaktaren utan för hela Sovjetsystemet.
Och det som familjens övriga vuxna medlemmar förstod fördes inte vidare till den unga generationen.
– Mina föräldrar ville inte lägga någon extra börda på mig, svarar Sergej Lebedev, som fått gräva djupt för att få fram information i ett sovjetiskt arkivsystem som lämnats åt sitt öde.
Mats Granberg presenterade Sergej Lebedevs debutroman Vid glömskans rand som ges ut på svenska. Författaren, som nu bor i Berlin, skriver på sin fjärde roman.
Det var nervöst, hur skulle boken tas emot i Ryssland? Negligeras eller sänkas. Till författarens överraskning fick den ett varmt välkomnande. Den unga generationen fick insyn i sin egen historia.
– Den har varit så okänd. De tyska nazisterna har vi ansikten på, har sett på filmer. Men de onda männen i Sovjet saknar ansikten.
© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
LITTERATURSCEN ÖSTERGÖTLAND urval
Hösten 2017
Författarsamtal med Mats Granberg20 september kl 18 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK
Livet med Åsa Moberg26 oktober kl 18 HÖRSALEN
Vid glömskans rand
Sergej Lebedev, rysk författare31 oktober kl 18 FINSPÅNGS BIBLIOTEK
Inte bara Stålmannen
Nina Hemmingsson, serieskapare och satirtecknare6 november 18.00 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK
Karin Boyes liv och litteratur
Professor Johan Svedjedal och Pia-Kristina Garde23 november kl 18 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK
Kell Westö och Den svavelgula himlen5 december kl 18 FINSPÅNGS BIBLIOTEK
Ölandssången med Tove Folkesson
LÄNKAR
Sergej Lebedev Vid glömskans rand
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Åsa Moberg om Livet och litteraturen reportage Kultursidan.nu 6/10 2017