Vänkrets. Eva Lundgren Stenboms foto- och intervjuprojekt Min vän Usama ställs ut på Galleri Kameleont i samband med årets Demokrati- och människovärdedagar i Norrköping.
Min vän det nöjda lejonet
NORRKÖPING Min vän Usama. Eva Lundgren Stenboms fotoprojekt har gett henne 10 vänner med namnet som får många att undra. De möter betraktaren med ett varmt leende och berättar sin historia. Utställningen på Galleri Kameleont inleder årets Demokrati- och människovärdedagar i Norrköping.
Idén till utställningen föddes när galleristen Sahar Burhan sommaren 2016 skrev en tidningskrönika med titeln ”Min vän Usama”. Hon berättade om sin gode vän restaurangägaren som tvingats fly när bomberna föll i Syrien, en bomb förstörde sovrummet.
Eva Lundgren Stenbom läste och reflekterade över namnet – Usama. Samma namn som en välkänd, numera död terrorist.
– Jag tänkte på att namn kan vara belastade. Att vi fortfarande är så låga att vi diskriminerar människor på grund av deras namn, säger Eva Lundgren Stenbom och menar då inte enbart just namnet Usama utan utländska namn över huvud taget.
Usama och Usama. Den till höger är den förste, Sahar Burhans vän Usama.
Till skillnad från Sahar Burhan kände Eva Lundgren Stenbom inte någon Usama från början. Hon hade möjligen träffat en Osama men genom vänner och vänners vänner växte kretsen. En handfull Norrköpingsbor kompletterades med personer bosatta i andra kommuner.
Projektet har fått ta sin tid på lediga stunder. God hjälp har Eva fått av Yahya Moazin som hon säger har varit både stöttepelare och dörröppnare.
– Han har också tolkat när det behövs.
Hösten 2016 träffade hon sin förste Usama. Han följdes av flera och nu hänger 10 porträtt i gråskala på väggen. De möter besökarens blick med varma leenden som speglar det förtroende som jag vet att Eva väcker. Hon har fotograferat dem i olika miljöer, någon på sitt arbete, en annan i skogen och en tredje på ett bibliotek. Det ger ett personligt intryck även när det handlar om personer som rest till Norrköping.
Syntes. Långa samtal om livets svåra vägar har kokats ner till korta texter.
Timslånga intervjuer har ”kokats ner” till korta texter som satts upp intill porträtten. En svår uppgift medger hon. Alla har fått läsa och godkänna sin text.
– Alla har varit väldigt öppna. Många hade otroligt långa berättelser, en hel roman, berättar Eva Lundgren Stenbom om intervjuerna.
I de långa samtalen har hon, förutom frågan om namnet, sökt efter en nyckel som berättar om det som ligger närmast hjärtat. För en Usama är det familjefotona som togs ur album och ramar för att alls kunna följa med i flykten. För en annan hans höga styltor och fina kostym som han uppträdde med som artist.
Hur var det då med namnet? Några men långt ifrån alla har upplevt problem med sitt namn som kan stavas lite olika. För en var det något som familjen skämtade om – ”Nu kör du med oss igen, är det bara för att du heter Usama!?
– De är stolta över sitt namn, som är fint och betyder ”ett lejon som är nöjt och tillfreds”.
© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
GALLERI KAMELEONT Norrköping
20 januari – 4 februari 2018
Min vän Usama
Fotografi och text
av Eva Lundgren Stenbom20/1 kl 14
Louise Malmström invigerUtställningen är en del av årets Demokrati- och människovärdedagar i Norrköping
LÄNKAR
Demokrati- och människovärdedagar program
Galleri Kameleont hemsida Facebook FB-evenemang
Globala veckor: Being White på Kamelont reportage Kultursidan.nu 18/11 2017
Evas tre ord skapar en bättre värld reportage Kultursidan.nu 6/2 2014
Pingback: Sahar Burhan visar sin Alan Kurdi – KULTURSIDAN.nu
Pingback: Min vän Usama |