• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stig Jacobsson om Den unge Sibelius


Österut. Stig Jacobsson berättar om Finlands nationalkompositör Jean Sibelius under fyra tillfällen i vår.

 

Johans 225 ungdomsverk

 

SÖDERKÖPING Han ville bli violinist, en världsberömd virtuos. Berömd blev han, men som tonsättare. Känt och okänt om den finske tonsättaren Jean Sibelius står i fokus under vårens fyra musikkåserier med Stig Jacobsson på Stinsen i Söderköping.

Stig Jacobsson inledde i veckan med att berätta om Den unge Sibelius. Han presenterade, med ord bild och musik, en ung man med violinistdrömmar. Det var inte vilken violinist som helst han ville bli. Nej han ville bli världsberömd, han ville mäta sig med de stora virtuoserna.

I stället blev han världsberömd som tonsättare. Vi förknippar honom mest som skapare av stora orkesterverk. Men här fick vi lära känna en annan, mindre känd, sida av honom.

Jean Sibelius levde mellan 1865 och 1957. 25 år efter hans död, 1982, skänkte familjen en samling kompositioner till Helsingfors universitet. En hittills helst okänd ungdomsproduktion som innehöll 225 färdiga verk plus en del fragment.

Denna rika skatt resulterade i en 816 sidor tjock och 2 kilo tung katalog. Där finns inga orkesterverk, enbart kammarmusik.

 

Sibelius som skolpojke år 1876
Skolpojke. Johan Sibelius var hans namn. Familjen kallade honom Janne.

 

På Stinsen får vi lyssna till ett stycke på endast 24 takter för fiol och cello som Jean sägs ha skrivit när han var 10 år gammal. Eller kanske att han var 16.

– Jag tror att han var 10 år, säger Stig Jacobsson. Å andra sidan hade han inte börjat spela fiol i den åldern, bara piano.

– Varför gavs dessa musikstycken aldrig ut, frågar någon i publiken.

– Jean Sibelius var mycket självkritisk, svarar Stig Jacobsson.
– Under de sista 26 åren av sitt liv gav han inte heller ut ett enda verk. Det sägs att han arbetade på en åttonde symfoni, men han var inte nöjd med verket. Någon påstås till och med ha hållit partituret i handen, nu är det försvunnet.

Johan Julius Christian Sibelius föddes i Tavastehus, en liten garnisonstad tio mil norr om Helsingfors. Hans far, som var stadsläkare, avled när sonen var två och ett halvt år gammal. Han hade då en äldre syster och en ännu ofödd lillebror. Familjen var inte särskilt musikinriktad, men de tre syskonen spelade ibland tillsammans.

 

Stig Jacobssons publik
Musiklyssnare. Stig Jacobsson forskar gärna fram det lilla extra när han ger sig i kast med sitt ämne.

 

Hur blev då Johan Jean? Jo, han lär ha ärvt en visitkort med namnet Jean och tog det som sitt.

Jean Sibelius var autodidakt, när han vid 20 års ålder flyttade till Helsingfors för att studera – juridik. Men samtidigt började han studera musik och det dröjde inte länge förrän han insåg att det var där han hörde hemma.

Vi får lyssna till några stycken som han skrev under den här tiden, bland annat hans examensverk, en stråkkvartett som Stig Jacobsson beskriver som frisk och vital musik.
Hittills har det mesta han skrivit lutat åt den klassiska stilen. Nu börjar det bli mera personligt. Kanske anar man till och med de mörka skogarna och vemodet som ska bli så utmärkande för hans senare produktion.

Om detta får vi veta mera i nästa kåseri som handlar om Sibelius och myterna.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Johanna Hellstrand

STINSEN Söderköping

Vinter-vår 2018 kl 17.30
4 x Sibelius
Musikkåserier
Stig Jacobsson

23 januari
Den unge Sibelius

6 februari
Sibelius och myterna

20 februari
Sibelius och teatern

6 mars
Sibelius och Finlands kamp

LÄNKAR
Kulturkontoret/Söderköpings kommun hemsida Evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.