Byggarbetsplats. Visualiseringscenter C bygger om för uppgradering i två steg – laserprojektorer och ännu bättre laserprojektorer.
Större och hetare laserprojektorer
NORRKÖPING Halvstängt för uppgradering. Under några veckors tid byggs domen om med plats för nya laserprojektorer. Målet är att gå från 4K till 8K i två steg, en bildkvalitet som nästan inte finns.
En stor donation och internationellt samarbete stärker Visualiseringscenter C, både tekniskt och innehållsmässigt.
– Vår dom är redan fantastisk. Vi har i dag 6 lampprojektorer som omsluter åskådaren, kvalitetsmässigt är det 4K, slår Sofia Seifarth, VD för Visualiseringscenter, fast.
4K är den bildkvalitet som många biografer länge haft och som hemmabiofantaster skaffar sig. K som i kvalitet för ljus, skärpa och upplösning. Fast det är förstås skillnad på en slät vägg och en stor dom som kan göra filmerna rättvisa.
Under några veckor i januari och februari bygger Visualiseringscenter C om domen. Lampprojektorernas upplösning på 1920 x 1200 ersätts av lika många laserprojektorer av phosphor-typ med en upplösning på 2560 x 1600. Vips kliver kvaliteten upp till 5K när domen öppnas igen lagom till sportlovet. En förbättring som ska märkas.
– Vi har gått på klara färger och ljusstyrka, berättar Sofia Seifarth.
En annan värld. Bilder tagna av rymdsonden The Mars Reconnaissance Orbiter är en del av planeringen inför Marsresor. Både för en kommande domresa mycket snart och i verkligheten på lite längre sikt.
Tänk att landa på planeten Mars, ta dig fram på ytan med dess minsta detaljer och se bergen torna upp sig med glittrande islager. Forskningsprojektet Open Space utvecklas ständigt av universitetets studenter och i samarbete med bland andra NASA, amerikanska rymfartsstyrelsen. Open Space ger bland annat publiken programmet Levande kosmos rymdfärder i vårt solsystem och i universum. Ett ”besök” på Mars är snart aktuellt.
– Det blir häftigt. Och det är äkta bilder, understryker Sofia Seifarth.
Men det är bara början. Om ytterligare ett år kommer nästa steg då en helt ny generation laserprojektorer installeras. I stället för phosphor-lasrar blir det RGB-lasrar – RGB står för röd/grön/blå-blandning som i vanliga digitala jpg-bilder – och en upplösning på 4096 x 2160, viket kommer att göra ännu större skillnad i den stora domen.
– De projektorerna finns ännu inte. Vi gör dem i samarbete med Barco, ett amerikanskt företag som ser det här som ett utvecklingsprojekt. Då kommer vi upp i 8K!
Projektorbord och kablar. När det blir klart är allt gömt bakom domens väggar.
Även om det i dag finns några domer i världen som har 8K så är de alla lampbaserade. Dessutom finns ingen dom med sex laserprojektorer.
– Vår blir världens första, säger Sofia Seifarth och understryker vikten av att Visualiseringscenter C, i dess egenskap av ledande forskningscenter, ligger i teknikens yttersta framkant.
Projektorkvaliteten blir alltså rejält mycket större och hetare, på mer än ett sätt. Nedkylning blir ett måste och byggjobbarna förbereder redan nu för det extra utrymme som krävs. Inget kommer att märkas inne i domen, men de två entréerna blir mindre.
Det kostar förstås pengar som inte täcks av den ordinarie budgeten från huvudmännen Norrköpings kommun och Linköpings Universitet. För ett år sedan fick Visualiseringscenter C 20 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för uppgraderingen.
Wisdome heter projektet som även leder till fler domer runt om i landet.
Gränssnitt. Sofia Seifarth, VD för Visualiseringscenter C, ser fram mot uppgraderingen där lampprojektorer byts mot laser.
Dessutom fick Visualiseringscenter C 50 miljoner till från Wallenbergsstiftelsen, för att skapa innehåll. Här kommer Ars Electronica i österrikiska staden Linz in. Centret arbetar också med immersiv vision – omslutande bilder – men har förutom tekniska program en stark inriktning mot konst.
– Ars Electronica var role model när Visualiseringscenter byggdes. De har ingen dom men en välvd vägg, Deep Space. Och de har också ett future lab som är inriktat på utveckling.
Visualiseringscenter C ingår i Ars Electronicas nätverk som består av likasinnade men olika intressenter, varav filmfestivalen i Cannes, Frankrike, är en och ett superdatorcenter i Warszawa i Polen en annan. Visualiseringscenter som både har en stor dom och är innehållsproducent är en viktig part.
Tillsammans ska nätverket utveckla tekniken för att kunna visa innehåll som fungerar på olika plattformar. Alltså inte bara i en dom utan även för en vägg, för visualiseringsbord och för avancerade VR-glasögon, head mounted device. Äldre filmer, som Dinosaurs at Dusk och andra, kommer att kunna visas framöver.
Sofia Seifarth säger det inte själv men jag räknar snabbt ut att det innebär att 3D-filmer som fungerar överallt blir mer säljbara, billigare och lönsamma.
De 3D-glasögon som dombesökare måste använda för att se 3D-filmernas djup kommer att fungera även för laserprojektorerna. Vid nästa års uppgradering till 8K-projektorerna byts glasögonen ut mot nya. Tekniken för slippa specialglasögon finns ännu inte.
Nätverk. Själva domkupolen, 2,5 ton tung och som hänger i kedjor från taket, berörs inte av ombyggnaden.
Jag undrar också om det växer fram frilansande bolag som skapar innehåll. I närheten finns ju visualiseringsstudenterna men också kulturproducenterna från KSM-programmet, kultur, samhälle och mediegestaltning. 3D-bilder kan ju vara så mycket mer än naturvetenskapliga filmer. I höstas visade Verkstad konsthall konstnären Tove Kjellmarks utställning Inside som byggde på 3D-skanning, för att ta ett exempel på hur tekniken kan tas i bruk.
– Filmen från Bråvallafestivalen som gjordes i samarbete med lokala Teknomedia och visades före jul, var ett experiment, påminner Sofia Seifarth.
Vi går nerför trapporna genom huset vid Strömmen. Utställningarna med visualiseringsborden och den lilla välvda väggen är öppna för besökare.
Nytt innehåll kommer nu till visualiseringsborden och får premiär i rask takt under vinterns Kulturtorsdagar. Först ut var en titt under fernissan på målningen Vertumnus av italienske 1500-talsmålaren Giuseppe Arcimboldo.
– Man skulle ha två våningsplan till, önskar Sofia Seifarth högt.
© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och OpenSpace/The Mars Reconnaissance Orbiter
LÄNKAR
Ars Electronica hemsida
Barco hemsida
Open Space hemsida LiU-artikel
Visualiseringscenter C hemsida Facebook
Museer trippelsatsar på Kulturtorsdag reportage Kultursidan.nu 9/1 2018
Inside – Tove Kjellmark själv på Verkstad reportage Kultursidan.nu 28/1 2018
Bråvalla i 360° på Visualiseringscenter C reportage Kultursidan.nu 7/11 2017
70 miljoner till Visualiseringscenter C reportage Kultursidan.nu 1/2 2017
Pingback: We are Stars nyinviger bästa VisC 8 K – KULTURSIDAN.nu
Pingback: Adventure Dome mot högre teknikhöjd – KULTURSIDAN.nu