• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Käre SONsons vecka i De Geerhallen


Sväng. Musikeleverna backar upp varandra med koreografi som anpassas till de olika låtarna.

 

”Jag vill ha ett groove”

 

NORRKÖPING Att lyckas genom att misslyckas. Låtar som svänger. Att skriva för en symfoniorkester. De Geergymnasiets musiktreor och Norrköpings Symfoniorkester har sin gemensamma konsertvecka på Louis De Geer i Norrköping. Käre SONson ges som skolkonserter onsdag och torsdag och stor familjekonsert på lördag.

Dirigenten Alexander Hanson står vid sitt podium framför orkestern, bestående av SON-musiker och delar av De Geerelevernas ensemble. Musiknumren byter av varandra i raskt takt. Eller, de kommer göra det, efter ett tag. Det är måndag och första dagen elever och Symfoniorkester möter varandra. Nu ska alla detaljer sättas på plats, från första taktslaget.

Alexander Hanson instruerar trumslagaren extra mycket vid några tillfällen.

– Titta på mig när du ska komma in.

Trummisen spelar i takt med Hansons handrörelser.

– Svag i starten som en ballerina, uppmanar dirigenten och fortsätter: – Du drar iväg. Förlåt att jag är på dig så mycket, men det är otroligt viktigt.

 

Käre SONson
Mellansnack. Dirigenten Alexander Hanson har bra kontakt med eleverna.

 

I mittenraden sitter musiklärarna med anteckningsblock. I scenens sidoingångar står skolensemblen och väntar på sin tur att gå på.

Det som förbereds är sju konserter. Tre skolkonserter per dag onsdag och torsdag. På lördag är det dags för den stora familjekonserten som innehåller extra allt. Käre SONson är den fyndiga titeln på årets konsert. Som alla år finns en anspelning på Norrköpings Symfoniorkester – SON – med i titeln.

– Föreställningen är ett litet musikaliskt äventyr om en farmor och hennes barnbarn. Om att resa sig efter ett misslyckande och växa och utvecklas genom sina erfarenheter, säger Anna Rask i klassens marknadsföringsgrupp.

Idéer började spånas redan i slutet av tvåan men grovarbetet började när eleverna kom tillbaka efter sommarlovet. Alla delades upp i arbetsgrupper, några ansvarar för manuset, andra för kostymer och så vidare.

– Den största utmaningen är att få alla att komma överens och få allt att fungera, tycker Anna Rask.

 

Tove Pettersson
Inte så ”bara”. Tove Pettersson har skrivit ett kort verk för Symfoniorkestern med just den titeln – bara.

 

Men det är inte bara kända låtar och stycken som framförs. Den som är intresserad av att komponera har chansen att skriva ett verk för Norrköpings Symfoniorkester. Varje år i tvåan väljs två elever ut som får fortsätta med det under hösten i trean.

En av dem är Tove Pettersson, vars musikstycke döpts till bara. Innan repetitionen sitter hon och diskuterar in i det sista med pedagogen Richard Johansson.

– Han har hjälpt till. Jag har aldrig skrivit musik för en orkester förut. Han vet ju vad som funkar och vad som inte funkar. Jag står för alla musikaliska idéer och han hjälper till att få det bra i praktiken.

Sin tanke med stycket beskriver hon som en tillvaro där allt rullar på i samma spår. ”Så väcks man av den här oboemelodin och sen byggs det sakta upp till en stor dröm av glädje.”

Själv lyssnar hon inte särskilt mycket på orkestermusik, utan inspirationen kommer från elektronisk musik och postrock.

– Det är väl det som gjort att det låter lite annorlunda. Jag vill ha ett groove.

Hur känns det att Symfoniorkestern ska framföra hennes musik?

– Jag kommer nog inte fatta någonsin. Men det känns jättestort!

Och alldeles strax får hon höra hur det låter!

© Text och foto: Anton Augustsson


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Käre SONson

DE GEERHALLEN Norrköping

31 januari, 1 februari 2018 Skolkonserter
3 februari kl 15 Familjekonsert
Käre SONson
De Geergymnaset Musik ES15C, ensemble
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Alexander Hanson
Konsertmästare: Mikael Wenhov

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.