Livsförhöjning. Catharina Johansson Ek hyllar livet, djuren och naturen i sitt måleri. Sonny Löfvalls dunkelmåleri är mer av det gåtfulla slaget.
Ljuset studsar mellan målningarna
NORRKÖPING Helig skapelse och dunkla världar. Catharina Johansson Ek och Sonny Löfvall tycks inte kunna vara mer olika som konstnärer. Det hindrar inte att deras utställning studsar bra ihop på Galleri Kronan.
Ljusa tavlor med blomsterhyllade djur och mörka målningar i bruna toner om vartannat. De lyfter fram varandra, ljuset från trädet där en katt och en påfågel samsas (hennes) skickas vidare till stenar i ett vatten (hans).
Catharina Johansson Ek och Sonny Löfvall har lärt känna varandra samma förmiddag som de hängt upp sina verk i Galleri Kronans tre rum. Båda målar i olja, Sonny Löfvall har även en serie med små gouacher i minsta rummet.
Vänskap. Göte Varg fyller 13 år heter Catharina Johansson Ek:s målning.
Catharina Johansson Ek
Catharina Johansson Ek har rört på sig. En gång var hon östgöte och medlem i Alka, konstnärsföreningen i Linköping innan hon flyttade till Valdemarsvik. Under flera års tid bodde konstnären på Gotland. Nu bor hon i Misterhult där Tjust skärgård skvalpat över gränsen till Oskarshamns kommun.
Livet har lärt henne om djur och natur, och om att tillvaron kan ställas på sin spets. Nu är hennes tid kommen.
– De sista åren har jag bestämt mig för att till fullo hänge mig åt djur och natur. Det handlar om empati och hyllningar till livet. Jag skissar inte utan målar direkt.
Katter, harar, kor, får och en och annan fågel möter betraktarens blick. De är bekransade med vår- och sommarblommor. En hund, så väl fångad att jag misstänker den starkt för ett porträtt av en kär vän, Göte Varg fyller 13 år, har fått som en krona av växter som reser sig från hans panna.
Djuren är rara, på något sätt förmänskligade i den friskt prunkande Edens lustgård där konstnären placerat dem. Två harar stöttar en blåskimrande kråka i målningen Trösterikets utbredningsområde okänt.
Tydliga titlar, tydliga motiv. Intill övertydlighet kan tyckas, om det inte var för blommorna. För om djuren är rara intill sagoböckers tamhet är blommorna ett hav av ljuvlighet. Inte minst i målningen Må vi leva fredlig frihet, där pioner, vallmo, pingstliljor, blåklockor och andra blomster tar överhanden.
En Maria i rosengård-pastisch är centrum i en triptyk (där sidomotiven är av Sonny Löfvalls hand) med en häst och en berguv med fyllda glorior.
– Jag har tittat på Filippo Lippi, en 1400-talskonstnär som gjorde sanslösa glorior. Vem ska vara helig för vem, frågar Catharina Johansson Ek retoriskt.
– Vi skulle inte ha köttfabriker om vi hade filosofer. Vi måste prata om ansvar, att vi tillåter våldet i slakterier, rådjursjakt, kvinnoförtryck.
Stammar under vertikalstreck. Sonny Löfvall framför Under ytan 1 och 2.
Sonny Löfvall
Sonny Löfvalls målningar utspelas ofta i ett dunkel. Han bor i Söderköping och har mycket på sitt samvete: scenografi, teaterdekor, utställningssnickeri. I måleriet förs elementen samman.
Det ser föreställande ut – men vad är det? Måste vi veta vad som är inlindat, staplat, hugget, placerat? Eller dess storlek och proportioner. Det är former som om de är eller inte är…
– Jag har symboler, som ett alfabet jag jobbar med, berättar Sonny Löfvall och tillägger att färgskalan dragit åt det dunklare hållet på senare tid.
Kanske det går att kalla det stilleben när han placerar sina objekt/symboler som i utställningsmontrar, som ger väggar, tak och golv, ibland i flera våningar. Kanske det går att säga landskap när trädstammar reser sig över en gammalrosa himmel och märkliga former ligger i gläntan och ljusa vertikalstreck drar förbi som en visualiserad höstvind med rosenblad. Eller en strandkant i djungeln, där dimensionerna pressar sig fram. Flera av målningarna står på högkant, som kinesiskt eller japanskt måleri.
– Jag gillar det, svarar Sonny Löfvall.
Nattens väktare avslöjar hur konstnären vänt och vridit på målningen, förändrat den över tid. Är det skuggan av en gestalt på golvet? Vad är det för huggna stycken som lyser på trälåren?
Jag är inte helt säker på att jag vill veta. Men Sonny Löfvall sätter min fantasi i rörelse.
© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren
CATHARINA JOHANSSON EK – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
SONNY LÖFVALL – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
GALLERI KRONAN Norrköping
Vinter–vår 2018
Utställningar13–28 januari
Erika Pardo Skoug
Kurbits
Måleri och tryck3–18 februari 2018
Catharina J. Ek
Måleri
Sonny Löfvall
Måleri24 februari – 11 mars
Christer Paleologos
Färg utan form Form utan innehåll Tomma gester
Måleri17 mars – 8 april
Konst eller Klocka 9.0
Utställning för årets S:t Olofsmedaljörer14–29 april
David Myrvold
Observationer i/av naturen
Måleri5–20 maj
Sara Lundberg
Fågeln i mig flyger vart den vill
Blandteknik och tryck
LÄNKAR
Sonny Löfvall hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook