• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstglädje i Hemgårdens Kuskbostad


Minnesbilder. Inger Rådström Nyvelius har målat sin barndom i en by i Ångermanland, efter att först ha skrivit en bok om den. Den kreativa konstnären har svårt att hålla händerna stilla, det blir både virkat och sytt.

 

Seniorpaletten med vänner ställer ut

 

NORRKÖPING Seniorpaletten kallar de sig. De brukar träffas och måla tillsammans. Den här veckan ger deras utställning nytt liv till Hemgårdens gårdshus Kuskbostaden. Inger Rådström Nyvelius berättar om sin uppväxt i bilder.

Kuskbostadens kök passar Inger Rådström Nyvelius bra. För det var i köket det fanns vedspis och värme förr i tiden, det var där de sov. Inger föddes i en by utanför Ramsele i Ångermanland 1933.

Hon nöddöptes i mormors finrum, prästen hällde upp vatten i en glasskål och mamma, mormor och moster var med. I finrummet eldade man inte i onödan. Tur för lilla Inger att det var varmt ute när hon föddes.

– Där är min kusin Klas, säger Inger Rådström Nyvelius om pojken i sjömanskostym som sitter på en stol. Han ser större ut än de två år som skiljde mellan barnen men nog passar hans utseende från den tid som Ingers första minnen kommer från. Klas var hennes första lekkamrat för barnen bodde hos mormor när de var små.

– Mamma och pappa arbetade långt borta, pappa var någon slags arbetsledare i skogen och mamma jobbade på apoteket i Ramsele. Det var svårt för dem att komma hem på den tiden, kommunikationerna var inte så bra.

 

Pernilla Carmdahl
Yggdrasil. Pernilla Carmdahls världsträd i den fornnordiska mytologin inneslutet i sin egen mandala.

 

Stilen är naivistisk-realistisk och färgerna står fint emot varandra. Inger Rådström Nyvelius har alltid varit kreativ och skrev om sin barndom innan hon började måla.

– Jag frågade mamma hur det var när hon var liten men det ville hon inte berätta om. Då bestämde jag mig för att skriva och skrev 80 sidor. Sedan kom jag på att göra bilder också.

Sammantaget är det en värdefull dokumentation av livet i en by i Ramseletrakten. Inger Rådström Nyvelius har till och med ritat hur byn såg ut och hur gårdarna var belägna. Husen finns inte kvar längre, bara ett står kvar. I övrigt har slyt tagit över.

Köket i Kuskbostaden delar hon med betydligt yngre Pernilla Carmdahl som sticker ut med bilder i mandalateknik. Hennes cirklar växer med mönster i milda färger och ett motiv i mitten.

 

Bernth Carlsson
Långfarare. Bernth Carlsson har parkerat vid stafflit där han väckt ungdomens måleri till liv..

 

NIo utställare samsas om Kuskbostaden. De flesta kommer från kamratgruppen Seniorpaletten som träffas och målar varje vecka. Därutöver är ytterligare några konstnärer inbjudna av initiativtagarna Gunnel Borén och Vivi-Anne Wittsäter.

– Den här lokalen är så himla mysig, tycker Gunnel Borén.

Inte en av utställarna är den andra lik. Gunnel Boréns motiv är fantasifullt och suggestivt. Vivi-Anne Wittster målar mer realistiskt men skapar också stämningar i sina landskap. En kolorist är Birgitta Djemia som kastar sig mellan stilar och motiv.

Bernth Carlsson, välkänd bussentreprenör, föredrar att måla landskap med omsorg om varje kvist och löv i träden i ett livfullt oljemåleri. Han pekar på en groda på ett näckrosblad.

Stilmässigt omväxlande Bertil Lundgren presenterar lekfulla färgkompositioner och mer realistiska landskaps- och fågelmotiv. Även Gunnel Hillevi Dernulf prövar olika stilar, från impressionistiska landskap till en spännande naturillustration med myror.

– Här har jag stänkt vatten som fått rinna, visar hon på några målningar.

Clery Andersson tillåter sig att ta bort i sitt måleri. Hon lägger till och hon skrapar. En del motiv framträder mer som aningar. Kravlösheten är en viktig faktor i hennes måleri.

 

Vivi-Anne Wittsäter
Allé. Vivi-Anne Wittsäter målar gärna landskap.

 

Konstveckan är bara en del av Hemgårdens utveckling med nya föreståndaren Elin Tuvklint. Elin uppskattar inte minst att Gunnel Borén och Vivi-Anne Wittsäter har fler planer för Kuskbostaden. Nästa projekt vännerna tar itu med är en Hantverksvecka.

– Det här kan utvecklas. Kuskbostaden skulle kunna vara med i en konstrunda, säger Gunnel Borén.

De tycker att Norrköping med sina många konstnärer, professionella såväl som amatörer, behöver en egen konstrunda med öppna gallerier och ateljéer.

– En liten lagom promenad, avslutar Vivi-Anne Wittsäter.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Inger Rådström Nyvelius

KUSKBOSTADEN HEMGÅRDEN Norrköping

5–9 mars 2018
Konstvecka

UTSTÄLLARE
Inger Rådström Nyvelius, Pernilla Carmdahl
Birgitta Djemia, Bernth Carlsson, Gunnel Borén
Vivi-Anne Wittsäter, Bertil Lundgren, Gunnel Hillevi Dernulf, Clery Andersson

19–23 mars 2018
Hantverksvecka

LÄNKAR
Hemgården hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.