• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Granverk från rot till barr på Stadsmuseet


Konceptkonst. Kanske konstnären vill vända upp och ner på den invända synen på vad en gran är. Utställningen Från rot till barr visas på Norrköpings stadsmuseum i vår och sommar.

 

Två träd – 1,7 fastkubikmeter

 

NORRKÖPING Tillbaka till hållbarheten. Från rot till barr är Stadsmuseets stora utställning från tidig vår till sensommar. Den friska skogsdoften får besökaren på köpet. Tälj en granpinne till lunch.

Norrköpings Stadsmuseum visar återigen vilka naturresurser som vi i Sverige förfogar över. För ett drygt år sedan var det björken som visade sina egenskaper i välbesökta utställningen Ur björk.

Nu är det dags igen i Färgerisalen. Den här gången är det granen som sprider sin väldoft i vandringsutställningen Från rot till barr från Hemslöjden i Kronoberg.

 

Årsringar
Årsringar. Snabbväxt gran ger mjukt trä. Långsamt växt ger hårdare. Det färdiga virket, kanske ett golv, hårdnar med tiden.

 

Gran är Sveriges vanligaste träslag. Nationalekonomiskt är det det viktigaste men utnyttjas i stort sett bara till billig massaved och sågade produkter, som byggnadsvirke och golvplankor.

Frånsett att vara centrum i julfirandet så är granen ett ganska dolt träslag och inte precis det man förknippar med slöjd och konsthantverk. Annat var det förr när det agrara Sverige tog tillvara det mesta naturen gav, innan oljebaserade, och till en början dyra, plastföremål blev en 1900-talstrend som signalerade människans seger över naturen.

Initiativtagare till projektet är slöjdaren Knut Östgårdt tillsammans med hemslöjdskonsulenten Magnus Eriksson i Kronobergs län. Två fysiska granar, motsvarande 1,7 fastkubikmeter, användes för att synliggöra och visa på granens möjligheter och resurser ur ett kulturarvs-, hållbarhets- och näringsperspektiv.

 

Anders Lindkvist
Svarvad skål. Stadsmuseets Anders Lindkvist förklarar varför bottnen har stygn.

 

Den friska lukten av skog välkomnar redan i entrén till museet, tillsammans med
museipedagogen och intendenten Anders Lindkvist. Han kommer att vara på plats varje tisdag när museet bjuder in till lunchtäljning i gran. Det var populärt redan i välbesökt utställningen Ur björk som visades 2016–2017.

I utställningen har 26 personer – bland annat slöjdare, konstnärer, företag och en kock – tagit vara på olika delar av de två träden för att visa på granens egenskaper och vilka möjligheter det finns för framtiden.

Bland slutprodukterna finns salva mot brännsår gjort på granens kåda, grankrydda av finmalda och torkade granskott, kläder av viskos, konstobjekt, korgar och stockbänk.

Många av föremålen är så skickligt gjorda att det är svårt förstå hur konsthantverkarna lyckats.

© Text och foto: Sven Åke Molund
Redigering: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Ytterkrukor

STADSMUSEET Norrköping

17 mars – 2 september 2018
Från rot till barr
Prod: Hemslöjden i Kronoberg

Tisdagar kl 11–13
Lunchtäljning

LÄNKAR
Gran Wikipedia Skogssverige
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook
Ur björk fick tillägg av östgötska slöjdare reportage Kultursidan.nu 6/11 2016
Allt vad händer kan skapa Ur björk recension Kultursidan.nu 3/9 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.