• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Är du tjej eller kille? på Stadsmuseet


Valbart? ”Man tvingas göra val hela tiden då vi lever i ett binärt samhällssystem. Vilken toalett eller viket omklädningsrum man ska använda. Det ger mig ångest.” Citatet finns med i utställningen.

 

Ickebinära har alltid funnits

 

NORRKÖPING Är du tjej eller kille? Eller kanske ickebinär. KSM-studenten Lia Ortegas utställning om hur ickebinära bemöts i vårt och andra samhällen öppnades på Hyllan en trappa upp i Stadsmuseet i lördags.

I lördags var det vernissage för en ny KSM-utställning på Stadsmuseet. Temat är aktuellt och angeläget – ”Är du tjej eller en kille?” – en utställning om kön och identitet.

Hyllan, en trappa upp, är en mötesplats för lite mindre utställningar. Sedan övergången mellan Stadsmuseet och restaurangen stängts togs det som tidigare populärt kallades ”KSM-rummet” bort. Hyllan har blivit en bättre ersättare med bra ytor, men rummet kanske kräver mer planering av den som skapar utställningarna.

 

Anna Berglind, Lia Ortega och Ellika Kyndel
Handledaren Anna Berglind vid Linköpings Universitet, KSM-studenten Lia Ortega och Ellika Kyndel, intendent vid Norrköpings stadsmuseum.

 

Lia Ortega, studerande vid Linköpings Universitet och programmet vid Kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM) vid Campus Norrköping, har gjort utställningen som sitt slutprojekt. Hon säger att hon alltid brunnit för mänskliga rättigheter samt också för HBTQ-frågor. Hon vill med utställningen väcka förståelse och acceptans hos besökarna för ett ämne som hon inte tycker är så omtalat.

Frågorna om könstillhörighet är viktiga i dag och som besökare vill man kanske säga att frågan ändå är ganska omdiskuterad och fått en plats i vårt medvetande. Forskning och personliga berättelser förmedlar att den tvåkönade bilden är en otillräcklig beskrivning av verkligheten.

Jag måste dagligen rätta folk och förklara för dem om min identitet. Det är som att jag behöver ”komma ur” om och om igen.

Lia Ortega har intervjuat fyra personer som är ”ickebinära”. De identifierar sig varken som man eller kvinna. Intervjuerna ligger bakom stora delar av utställningen, bland annat genom ett bildspel. Citat på väggarna visar vilka frågor som möter dessa ”identitetslösa” personer ute i samhället.

 

Indonesiens warias bygger ordet av "kvinna" och "man"
Warias i Indonesien. Ordet kombinerar wanita/kvinna och pria/man.

 

KSM-studenten har också tagit fram ett bildspel som visar på hur man bemöter ”könlösa” i åtta olika länder. De länder hon valt är bland andra Nordamerika, Indonesien, Mexico, Hawaii och Turkiet. Oavsett de olika kulturernas inställning visar det att även om begreppet ”ickebinärt” är nytt så har själva fenomenet existerat lika länge som människan.

Lia vill också att besökarna själva skall placera sina känslor på en tidsaxel och kanske framför allt fylla i en enkel, anonym, enkät.

När jag tar del av utställningen så slås jag direkt av hur min egen inställning har förändrats under de senaste 10–20 åren och hur öppet vårt samhälle har blivit. Ett litet exempel är att Svenska Akademien tagit in ordet ”hen” i sin ordlista.

Det framgår tyvärr inte att det är en student vid KSM vid Linköpings Universitet som producerat utställningen som slutprojekt i sin utbildning. Linköpings Universitet borde ta chansen att öppet visa vad olika utbildningar kan leda till och en synlig logga kan väl vara på sin plats.

© Text och foto: Sven Åke Molund


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Citat

HYLLAN, STADSMUSEET Norrköping

28 april – 11 maj 2018
Är du tjej eller en kille?
Utställning av Lia Ortega, KSM-student

LÄNKAR
KSM hemsida Facebook
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.