Kyrksalen. Solen lyser in i rummet där årets sommarutställning – 1918 – visas på Löfstad slott.
Året då Sverige gick in i en ny tid
NORRKÖPING 1918 – freden bröt ut och en ny tid klev fram. Löfstad slotts sommarutställning i Kyrksalen skildrar livet i Sverige och Norrköping. 1918 är Röda stans år, Getåolyckans och modernismens genombrott. Spanska sjukan, rösträtt, Sven Hedin och morotspannkaka.
Löfstad Dagblads förstasida berättar de braskande nyheterna. Löfstad slotts verksamhetsledare Per Stålebro har lånat dagstidningens format i sommarens utställning i den ljusa Kyrksalen. Och varför inte – 1918 var ett år som kännetecknades av de stora rubrikerna.
Fläskkuponger. Staten tryckte upp ransoneringskort till svenska folket. Den som handlade skulle också visa upp sin kupong.
Ute i världen pågick Världskriget. Det skulle dröja till slutet av året innan det blev fred i Europa och andra delar av världen. Sverige var inte direkt indraget i kriget men påverkades.
– Sveriges största handelspartners, England och Tyskland, var på olika sidor i kriget och upprättade handelsblockader. Importstoppet ledde till stor brist på varor och det blev social oro och missämja med upplopp och demonstrationer runt om i landet, även i Norrköping, berättar Per Stålebro.
På det dukade bordet i arbetarköket i ett hörn av utställningen ligger ransoneringskuponger för fläsk, lika för alla. Det var regeringens bidrag till att lösa problemet. Svartabörsmarknaden var ett annat, tillgängligt för dem som hade råd. De andra blev utan.
Världen – Sverige – Norrköping – Löfstad. Med små nedslag och stora rubriker skissar utställningen 1918 ett år då den moderna tiden klev fram flera steg. Allmän rösträtt infördes för män och marken bereddes för allmän rösträtt även för kvinnor.
– Man kan spekulera i hur nära revolution Sverige var. Hjalmar Branting använde ryska revolutionen för att skrämma upp högern att släppa igenom den kvinnliga rösträtten, kommenterar Per Stålebro.
Historieskrivare. Verksamhetsledaren Per Stålebro har gjort utställningen på Löfstad slott.
På Löfstad slott led herrskapet ingen nöd, men gästerna blev färre. Per Stålebro har granskat gästböckerna. Han har också hämtat böcker ur slottsbiblioteket, bland annat Från fronten i väster och Kriget mot Ryssland. Författare är upptäcktsresanden Sven Hedin som anser att Sverige ska gå med i kriget på Tysklands sida.
– Sven Hedin faller ganska hårt mot marken när han senare orienterar sig mot nazismen, anmärker Per Stålebro som vill göra skillnad på adelns traditionella tyskvänlighet och Hedins gryende fascism.
Getåolyckan 1 oktober 1918 är dock en lokal katastrof. 42 personer omkom och många skadades när tåget störtade rakt ner i den ravin som uppstod efter ett jordskred. Den är än i dag Sveriges värsta tågolycka.
Farligare var ändå spanska sjukan som bröt ut 1918 och beräknas ha tagit mer än 37.000 liv till och med 1920 då epidemin dog ut.
För nöjes skull. Teater, cirkus, dans och bio – så roade sig Norrköpingsborna.
Allt var inte elände. Utställningen beskriver nöjeslivet med dans, Arbis, cirkus och bio. Från Stadsarkivet har en film över Norrköpings stad lånats in, förmodligen filmad från luftballong.
Modernismen gjorde allt större insteg i konsten med namn som GAN, Nils Dardel, Isaac Grünewald och Sigrid Hjerthén samt Leander Engström. Flera av deras målningar från just detta år hamnar så småningom på Norrköpings konstmuseum.
1918 är också året då Röda stan byggdes, en trädgårdsstad för vanliga Norrköpingsbor.
© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
KYRKSALEN, LÖFSTAD SLOTT Norrköping
26 maj – 9 september 2018
1918 – Livet i Sverige och Norrköping under krigets sista år
Utställning
Prod: Östergötlands museum
LÄNKAR
Röda stan firar 100 år FB-evenemang
Rösträttens utveckling i Sverige Wikipedia
Löfstad slott hemsida Facebook 1918
Pingback: Sommarskira LAVVU på Löfstad slott – KULTURSIDAN.nu