• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sång och salut öppnade Färgargården

Sebastian Lundqvist och Elvira Nordh
Snart smäller det. Sebastian Lundqvist och Elvira Nordh skyddar öronen när invigningssaluten skjuts. Färgargården öppnade för sommaren i tisdags.

 

Satsar extra på barnen i sommar

 

NORRKÖPING Håll för öronen! Friluftsmuseet vid Strömmen öppnade för sommaren i tisdags med sång, högtidstal och knallande salut. Sommaren ska backa rakt ner i det sena 1800-talet.

Färgargården med sina faluröda hus och bodar är ett populärt mål för Norrköpingsbor och turister. Efter många år i malpåse öppnade Norrköpings Stadsmuseum än en gång upp för gångna tiders färgerihistoria 2017. Gensvaret översteg förväntningarna, förra sommaren kom omkring 10.000 besökare. Blir det fler i år?

– Ännu en sommar fylld med spännande historia om färgerikonstens storvulna dagar, praktfulla experiment och dramatiska händelser, sade museipedagogen och ”färgerimästaren” Anders Lindkvist i sitt 1800-talsdoftande invigningstal, långt och högtidligt.

 

Salut
Salut. Eskilstunas skarpskyttekår är en av få kvarvarande i landet. Även Norrköping hade en kår av skarpskyttar, dåtidens hemvärn, under sent 1800-tal.

 

Direkt efter Kungssången avtågade Eskilstunas skarpskyttekår, en av de få kvarvarande i landet, till exercisplatsen, varvid de laddade mynningsbössorna och sköt salut medan de unga färgeriarbetarna höll för öronen. Skotten knallade överraskande högt.

– De har skjutit varje timme, berättade färgeriarbetarna Elvira Nordh och Sebastian Lundqvist.

Elvira och Sebastian är två av de tio gymnasister som ser fram emot sommarens jobb på Färgargården. De har redan fått en introduktion i färgeri och kök och kommer att bemanna friluftsmuseet varje dag fram till 10 augusti.

– Det ger erfarenhet och kunskaper. Vi kommer att få uppleva mycket här, säger naturvetaren Sebastian Lundqvist förväntansfullt.

– Jag gillar kultur och historia. Det här kommer att ge erfarenhet inför framtida jobb, menar humanisteleven Elvira Nord.

Hon har redan provat att betta ullgarnet, för att färgen ska fastna bättre.

– Vi får hugga ved, jobba i butiken, i köket och i färgeriet. Och delta i visningen, räknar Elvira Nordh upp.

 

Anders Lindkvist och Bror-Tommy Sturk
Bossar. Museipedagog Anders Lindkvist är verksamhetsledare för Färgargården. Stadsmuseets chef Bror-Tommy Sturk hoppas på en stabil framtid för Färgerimuseet. Nästa projekt han hoppas kunna driva blir Hällristningsmuseet.

 

Klockan 14 varje dag är det nämligen en dramatiserad visning. Publiken kan då få gå en guidad tur där de unga färgeriarbetarna levandegör liv och arbete under sent 1800-tal. Årets visning följer ett nytt manus med bokföring och ankomsten av en färgargesäll till gården.

Onsdagar och fredagar är färgardagar, då den huggna veden kommer väl till pass under de stora grytorna i färgeriet. Varje vecka i sommar har sitt färgtema, som löss och krapp som ger garnet den röda färgen under vecka 27.

Färgerimuseet är i sig unikt och även i år kommer färgexperter från hela landet att samlas ett veckoslut i juli för att experimentera med gamla recept.

– Vi visste inte vilka besökare som skulle komma förra året. Det kom inte så många barn som vi hoppats. I år gör vi därför en extra satsning på barn, berättar ”färgerimästaren” Anders Lindqvist.

I satsningen ingår både sagovandring och 1800-talslek, de unga besökarna är alltid välkomna att pröva på att vara färgeriarbetare.

– Jag tror på modellen att jobba utanför Stadsmuseet, säger museichefen Bror-Tommy Sturk som trivs i sommarsolen.

Det är mycket tack vare de unga sommarjobbarna som Stadsmuseet vågar satsa på sommarveckorna i Färgargården. Gymnasisterna går på kommunens budget medan museet satsar ett par pedagoger. Plus betalar lokalhyra till Norrevo, kommunens fastighetsbolag.

 

Många besökte invigningen
Publiknöje. Många besökte invigningen på Färgargården.

 

På plats under invigningsdagen kunde man se smeden från Rejmyre smedja hamra på glödgat järn. Även annat hantverk som garvning av skinn stod på programmet.

Fem SFI-klasser från Marieborgs folkhögskola gästade invigningen. De fick en liten inblick i gångna tiders Sverige, där flaggan vittnade om unionen med Norge och alla kvinnor självklart täckte håret och bar förkläde.

– Det är inte bara språket som lärs ut i SFI-undervisningen. Det handlar om kultur, samhälle och sociala koder, förklarade elevassistenten Yahya Moazin.

Han var med även vid förra årets invigning. Därför har han nogsamt förvarnat om den knallande saluten. ”Många blir rädda”, säger han och syftar inte på sommarjobbarna utan på dem som flytt från kriget i Syrien.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Utställning under unionsflaggan

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

26 juni – 10 augusti 2018
Levande friluftsmuseum
Arr: Norrköpings stadsmuseum

Öppet 10.30–16 vardagar samt helger i juli
Prova på 1800-talets sysslor och nöjen
Visning/dramatiserad vandring kl 14
Färgning onsdagar och fredagar
Tisdagar och torsdagar annat hantverk
Färgargården för de små

LÄNKAR
Färgargården Facebook  Program
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.