• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Borgsruinens Allsång nu vid Borgen

Publiken hittade hit
Motljus. Solen värmde allsångspubliken som premiärsatt utanför Borgen i Folkets park.

 

Välfyllt utanför entrédörrarna

 

NORRKÖPING. Borgsvisan är fortfarande signaturmelodi. Men Allsången i Borgsruinen har flyttat till Folkets Park, strax utanför Borgen. Premiärkvällen bjöd på politikerbesök när kommunalrådet Olle Johansson talade om allsångens betydelse.

Tidigare i våras brandhärjades scenen i Borgsruinen och den traditionella allsången med PRO Klockartorpet som arrangör hotades. Norrköpings kommun beslutade att inte restaurera scenen. Efter hårt arbete så hittade Lars Karlsson från PRO med flera tillsammans med Kultur & Fritidsnämnden en lösning där Folkets Park och ytan framför entrén till Borgen är spelplats.

Om saknaden var stor efter Borgsruinen kunde många konstatera fördelarna med Folkets Park. Nära till parkeringsplatser och nära till spårvagnen. Dessutom är det fri entré eftersom parken är öppen för allmänheten.

 

Maja Dusén
Arvtagare. Maja Dusén sjöng bland annat låtar ur Monica Zetterlunds repertoar.

 

Onsdagen den 4 juli var det säsongspremiär för årets totalt fem allsångskvällar och det var ett program späckat med gästartister och allsång. Kvällen inleddes efter Lars Karlssons välkomsthälsning med att kommunalrådet Olle Johansson, som valde allsången i stället för Almedalen, talade om allsångens betydelse.

Efter den traditionella signaturmelodin Borgsvisan så bjöds på ett omväxlande program med Glade Glenn som allsångsledare och dragspelare. Med dragspelet som något av huvudinstrument så valde huspianisten Roland Engdahl att i stället för klaviatur plocka fram sin trombon för att med den ackompanjera Glenn. Verkligen lyckat!

Sedan spelade Roland Nocturne som solo, en hyllning till Berit Malmqvist.

Kvällens lokala artist var den unga sångfågeln Maja Dusén som bland annat sjöng ur Monica Zetterlunds repertoar. Roligt att unga sångerskor väljer att sjunga ur det svenska visarvet!

Om Maja är ung och i början av sin karriär så är de båda andra gästartisterna, paret Elisabeth Lord och Tommy Gunnarsson, minst sagt erfarna och rutinerade. De har var för sig och tillsammans både dansbandserfarenhet och låtskrivarerfarenhet. Listan över melodier som legat på Svensktoppen är lång.

Mest känd i dag är nog Loa Falkmans tävlingsmelodi i Melodifestivalen Symfoni som de skrivit tillsammans. Den fick vi inte njuta av vid Allsången men de bjöd på ett urval både egna och andras melodier under kvällen.

 

Germano Ciavone, Elisabeth Lord och Tommy Gunnarsson
Överraskning. Elisabeth Lord och Tommy Gunnarsson kom i sällskap med Germano Ciavone, en bluegrasspelande italienare bosatt i Sverige.

 

De hade också med sig kvällens överraskning – italienaren Germano Ciavone, som är bosatt i Sverige. Han visade sig vara väldigt skicklig på att spela banjo, men han hade också en bra sångröst.

Som sjungande banjospelare i italienska bluegrassbandet Ruben & Matt and The Truffle Valley Boys får han dessutom se en hel del av Europa. Nu har han även gjort Norrköping!

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Olle Johansson och Lars Karlsson

FOLKETS PARK Norrköping

Sommar 2018
Allsång
Husband: Roland Engdahl
Teknik: Erling Fredriksson
Arr: PRO Klockartorpet

ONSDAGAR kl 19

4 juli
Programledare: Glade Glenn.
Gästartister: Maja Dusén, Elisabeth Lord och Tommy Gunnarsson, Germano Ciavone.

11 juli
Programledare: Lotta Källström.
Gästartister: Stefan Wikström och Linnéa Rosenlund.

18 juli
Programledare: Ulf Holmertz.
Gästartister: Marcus Fyrberg och Alice Brogren.

25 juli
Programledare: Glade Glenn.
Gästartister: Jessica Olsen och Jhimmie Bjurdén samt imitatören Claes-Martin Hoffsten.

1 Aug
Programledare: Åsa Sjöberg.
Gästartister: Claes Lövgren och Izabella Swartz.

LÄNKAR
PRO Klockaretorpet hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.