• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bengt Ohlsson om De dubbelt så bra

Bengt Ohlsson
– Det är inte själva idén som är viktigast när jag skriver. Det är kemin mellan mig och min idé som gör om de funkar eller ej, förklarade Bengt Ohlsson som gästade Söderköpings bokhylla i måndags.

 

”Vi är så rädda för upprördhet”

 

SÖDERKÖPING Det har sagts om författaren Bengt Ohlsson att han komplicerar skeendet i sina romaner. I stället menar han själv att han nyanserar genom att se det hela ur ett annat perspektiv.

I måndags var det Bengt Ohlssons tur att berätta om sin senaste bok på Söderköpings bokhylla i  Brunnssalongen, Söderköping. Romanen De dubbelt så bra handlar om de strejkbrytare som figurerade i samband med kravallerna i Ådalen 1931.

Bengt Ohlsson försöker att reda ut vad som gör att människor väljer att bli strejkbrytare. Han följer i romanen två ungdomar under åren 1917 till 1931 och försöker sätta sig in i deras bevekelsegrunder.

De dubbelt så bra, är en titel som förlaget inte gillade. Det är en ironisk benämning på strejkbrytare, berättar Bengt Ohlsson inledningsvis.
– Men jag stod på mig och nu heter romanen så. Den kommer ut i handeln i september och är den tjockaste bok jag har skrivit.

Det är svårt att sympatisera med strejkbrytare. Det är inte första gången Bengt Ohlsson väljer att skriva en roman ur ”skurkperspektivet”.

I romanen Gregorius beskriver han också händelseutvecklingen sedd ur en osympatisk persons perspektiv. Pastor Gregorius är en romanfigur som väcker avsky i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Bengt Ohlsson tar sig an Gregorius och gör honom mänsklig genom att försöka sätta sig in i hur han tänker.

 

Bengt Ohlsson
– Det har tagit ett och ett halvt år att skriva De dubbelt så bra. Min tjockaste roman hittills.

 

Han gör likadant när det gäller strejkbrytarna. Han menar att han själv och många med honom har en förenklad bild av vilka de var.

– Jag vill fördjupa och nyansera bilden av dem. De bestod inte, som jag trodde, enbart av överklassungdomar som ville ta jobben från arbetarna. Många hade till exempel deltagit på de vitas sida i finska vinterkriget 1918. När de kom därifrån fick de inga jobb, de var stigmatiserade.

– Visst fanns det även äventyrare bland dem, sådana som inte ”passade in” i samhället. Men man måste komma ihåg att det var oroligt på arbetsmarknaden i Sverige på den tiden, hårda motsättningar mellan arbetare och arbetsgivare.

Arbetarna vid sulfatfabriken i Ådalen strejkade för att de inte ville gå med på att få sina löner sänkta. När de samlades för ett demonstrationståg gick det snett. Kalabalik utbröt och fem personer sköts ihjäl av insatt militär.

Det har skrivits mycket om händelsen. Men om strejkbrytarna, som var dubbelt så många som de ordinarie arbetarna, har det talats tyst. Bengt Ohlsson tycker att det är dags att ta bladet från munnen.

– Det finns en rädsla för att uttrycka sig fel. Vi är så rädda för att väcka upprördhet, menar han.

Själv är han inte rädd. Han är nyfiken och söker efter svar på frågor som fängslar honom.

Trots det varma vädret var det ett 80-tal intresserade som kom till Bokhyllan för att lyssna till Bengt Ohlsson. Eftersom den nya boken ännu inte fanns på plats signerade han åt dem som ville, en annan av sina fjorton böcker Drick värmen ur min hand, som gavs ut 2016.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Per-Einar Nordkvist

BRUNNSSALONGEN Söderköping

Sommaren 2018

Söderköpings Bokhylla

Arr: Riksteatern Söderköping, Söderköping Bokhandel & Antikvariat, Studieförbundet Vuxenskolan, Söderköpings Brunn samt Söderköpings stadsbibliotek och Kulturkontoret.

MÅNDAGAR KL 19
18 juni
Gertrud Hellbrand

25 juni
Pelle Sandstrak

2 juli
Lena Andersson

9 juli
Marie Hermanson

16 juli
Sören Olsson

23 juli
Bengt Ohlsson

30 juli
Joakim Zander

6 augusti
Kajsa Grytt

LÄNKAR
Bengt Ohlsson förlagsinfo
Söderköpings bokhylla Facebook FB-evenemang
Lena Andersson berättar om 1900-talet reportage Kultursidan.nu 4/7 2018
Pelle Sandstrak gästade Bokhyllan reportage Kultursidan.nu 26/6 2018
Gertrud Hellbrand först ut med Satyricon reportage Kultursidan.nu 19/6 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bengt Ohlsson om De dubbelt så bra

  1. Pingback: Kajsa Grytt på Bokhyllans sista sida – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Joakim Zander hem till Bokhyllan – KULTURSIDAN.nu