Mot framtiden och vidare. Kulturskolans verksamhetschef Hans Eriksson och enhetschef Ulla-Britt Eriksson ser fram mot att utveckla verksamheten. Målet är att nå alla barn i kommunen.
”Konst vidgar tankeförmågan”
NORRKÖPING Konstarter i samarbete. Kulturskolan i Norrköping ser kreativa möten som vägen framåt för framtiden. Målet är att nå alla barn i kommunen, med låga trösklar och lustfyllda projekt.
Barnkörfestival med körer från hela länet. Minimusikalen Krakel Spektakel för skolelever. Orkesterläger för blåsare. Och kanske att Kulturskolan skruvar på Niornas Mello-upplägg.
Jakten i tiden – Kulturskolans stora jubileumsföreställning fyllde De Geerhallen i maj i våras. Längst fram på scenen står NUMK, Norrköpings ungdomsmusikkår.
Jubileumsföreställningen i maj var bara början för 50-åringen. Där fanns delar som ska styra Kulturskolan framåt. Som att visa eleverna att det är roligt att musicera ihop, att låta lärare och elever mötas över genregränserna i gemensamma projekt, och inte minst att ”stänka” kultur på alla barn i kommunen.
När jag träffar Kulturskolans ledning Hasse Eriksson och Ulla-Britt Eriksson finns spåren fortfarande kvar efter 50-årsfirandet. Vimplar, bilder och en dräkt som får tankarna att gå till avantgardistiska Svenska baletten som var verksam i Paris under tidigt 1920-tal.
Jakten i tiden var höjdpunkten för det gångna året med Kulturskolan. 350 barn och ungdomar stod på scenen inför en välfylld salong i Louis De Geer.
– Bildeleverna gjorde så häftiga projektioner, det var mycket musik och det bands ihop av teater med en tidsresenär och filmer, berättar Ulla-Britt Eriksson.
Tidsresa. Blockflöjtselever i renässansdräkt. Bildeleverna gjorde bildprojektioner och skulpturer.
Målet var nått, att Kulturskolan skulle fira sina första 50 år med en multikulturell föreställning. Vägen dit inleddes när skolåret startade med två studiedagar för alla lärare om Konstarter i samverkan med ledare från Stockholms musikpedagogiska institut.
Det var naturligtvis inte första gången olika konstuttryck möttes och skolans lärare har samarbetat många gånger genom åren. Men det var en manifestation som gav genklang. ”Nu äntligen ser jag att vi är en kulturskola” som en medarbetare sade till Ulla-Britt Eriksson.
– Man ville ha in fler konstnärliga uttryck, säger Hasse Eriksson om bakgrunden till första steget mot Kulturskolan.
Det var 2002 som Musikskolan, grundad 1968, blev Kulturskolan. Men det var först med flytten från Kristinaskolan till Victoriaskolan i Ektorp, granne med Östgötaporten, för snart fyra år sedan, som samarbetet över genregränserna kunde ta ordentlig fart.
– Vi har funktionella och fräscha lokaler med bra utrustning där vi har samlat ihop vår verksamhet. Vi har också flyttat tillbaka till Hörsalen, fortsätter Hasse Eriksson, med förbehållet att musikundervisningen är kvar på ett mer traditionellt vis i grundskolorna utanför centrala Norrköping, som i Skärblacka, Kolmården, Åby och på Vikbolandet.
Musikaldags. Krakel Spektakel kommer tillbaka. Mellanstadieelever från Kulturskolans barnkörer spelar för lågstadiet. Bilden är från 2014.
Musikteateruppsättningarna är en förebild. Kulturskolan har i många år låtit sångelever och instrumentalelever mötas i musikaler som Sound of Music och Narnia. För fem år sedan inleddes Kulturskolans och Fritidsgårdarnas musikalsamarbete som lett till en rad uppskattade föreställningar, många som byggde på Shakespeares dramatik. En drivkraft var att målgrupperna för de två verksamheterna skulle träffas.
Senaste uppsättningen var Djungelboken på Stage Skandia som blivit Kulturskolans och Fritidsgårdarnas mötesplats för unga mellan 14 och 25 år.
– Det är tack vare Kulturrådspengar vi kan hyra Stage Skandia. Det gäller att få in det på något sätt i ramen, framhåller Hasse Eriksson som hoppas på kommunpolitikernas stöd för en fortsättning.
Men musikal är inte bara något för tonåringar. Kulturskolan gör även minimusikaler med och för yngre. I år står Krakel Spektakel på tur att spelas och sjungas av mellanstadieelever för lågstadieklasser och familjer. Senast Lennart Hellsings ordlekande låtar om Petronella från Plaskeby, Drip dropp och Ticketack hördes från scenen var 2014.
– Vi kommer att ha Barnkörfestival för de yngsta körerna under våren då länets barnkörer från kulturskolorna bjuds in, tillägger Ulla-Britt Eriksson.
Musikundervisningen är en mycket stark del av verksamheten och kommer att fortsätta att vara det. Men inget är så bra att det inte kan utvecklas. Som att kombinera drama och rytmik för de yngsta. Instrumentundervisning ska ske i små grupper från andra klass i grundskolan.
– För att lära barnen att man musicerar i grupp. Kanske 12 barn i träblåsskogen leker sig fram, exemplifierar Ulla-Britt Eriksson.
I satsningen för blåseleverna ingår möjligheten att delta i orkesterläger i vår.
Väverska. En annan sida av Kulturskolans verksamhet. Kulturlagets dramapedagoger levandegör Norrköpings textilarbetartid i samarbete med Stadsmuseet 2017.
En rent praktisk nyhet är att hemsidan förnyats. Där läggs tomma platser ut när det blir ledigt på grund av avhopp, först att nappa får plats.
– Vi skulle kunna nå fler. Att jobba med tillgänglighet är en ständig process, påpekar Hasse Eriksson.
Ett sätt är ”El Sistema”-pedagogiken som används i Klockaretopet och Tamburinen. Där får alla skolelever undervisning i musik och rytmik i årskurs ett, sedan får barnen välja inriktning i årskurs två.
– Att stänka kultur på barnen är viktigt! El Sistema är ett sätt. Det kan se ut på flera olika sätt, menar Ulla-Britt Eriksson.
Kulturskolans dramapedagoger i Kulturlaget når exempelvis 2.000 elever årligen. Det gör de genom att samarbeta med främst Stadsmuseet men också Konstmuseet och Stadsbiblioteket i olika pedagogiska projekt som kan handla om tidssresor med spårvagn, mordgåtor, vikingatid, eller konst.
Niornas melodifestival modell våren 2018. Då var Den svenska björnstammen gästartister.
– Vi erbjuder åter en melodifestival för grundskolornas årskurs nio som eventuellt får en ny touch denna gång, funderar Ulla-Britt Eriksson.
Som vanligt samarbetar Kulturskolan med Räddningstjänsten i musikteatern Heta låtar med rök och sirener som vänder sig till förskolans sexåringar. Och, som vanligt, är det Kulturskolans elever som står bakom Norrköpings Luciatåg i den stora kröningskonserten.
– Konst och kultur vidgar tankeförmågan. Man blir mer kreativ, avslutar Hasse Eriksson.
© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Sven Åke Molund och Linda Sandström