Pastellfärgade. Den gröna Kristina Nilsson, den blå Signe Hebbe och den rosa Jenny Lind gestaltas av Hanna Fritzson, Gabriella Lambert-Olsson och Caroline Gentele.
Klämmer i med Pärlfiskarduetten
RECENSION/ NORRKÖPING Småspydiga. Sopranerna Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Hanna Fritzson gestaltade 1800-talets tre megasångstjärnor med Jenny Lind och Kristina Nilsson i spetsen. Näktergalarna sjöng i Hörsalen i onsdags kväll.
Tre sopraner av idag bildade för cirka 10 år sedan Divine Opera för att sprida opera ”till alla överallt”. De sjunger på olika håll i Sverige, både i lador och kyrkor för att sprida opera till människor som inte har nära tillgång till den. De uppträder på opera- och konsertscener både i Sverige och utomlands, både i Allsång på Skansen, vid Nobelmiddagar och har varit med kungaparet på statsbesök i Wien.
Här i Norrköping sjöng de i den renoverade Hörsalen, tidigare Norrköpings symfoniorkesters hemmascen.
Det är Riksteaterföreningen KariN som arrangerar. Härligt med lite opera som tillägg till all härlig symfonimusik som vi får här i stan.
Omväxlande. Tävlingsinstinkten driver de tre 1800-talsstjärnorna att vilja övertrumfa varandra på Hörsalens scen.
Näktergalarna heter föreställningen där de tre sopranerna Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Hanna Fritzson gestaltar tre megasångstjärnor från förr. Jenny Lind, Kristina Nilsson och Signe Hebbe. De framförde under ett par timmar kända highlights ur operarepertoaren. Ackompanjatör var Eric Skarby, som gestaltade Otto Goldsmith, Jenny Linds ackompanjatör och make.
Författaren och dramatikern Cecilia Sidenbladh har skrivit pjäsen Näktergalarna, där de tre sångerskorna träffas och tävlar om vem som ar bäst.
De framför sånger ur de operor som näktergalarna från 1800-talet sjöng men även svenska traditionella folksånger som de gjorde succé med, som Kristallen den fina eller Värmlandsvisan. Vi får höra Violettas aria ur ”La Traviata”, Casta Diva ur ”Norma” och Nattens drottning ur ”Trollflöjten” och flera kända sånger, bland annat Griegs Jeg elsker dig, dikten som H.C. Andersen skrev till Jenny Lind.
Jenny Lind – den första Näktergalen – gestaltas av Caroline Gentele. Fågelburen påminner om H.C. Andersens saga som lär ska ha anspelat på sångerskan.
Man kan säga att Divine är en motsvarighet till Tre tenorer och de undrar vad de skulle sjunga om de var män – och så klämmer de i med Pärlfiskarduetten, alla tre. Härligt annorlunda att höra den sjungas av dessa kraftfulla och skönsjungande damer.
De har liksom de tre tenorerna olika uttryck; någon sjunger innerligt och mjukt, en annan glansfullt och en tredje med hög och kraftig stämma och med dramatisk intensitet. Allt i syfte att få fram de olika 1800-talssångerskornas prägel.
En fin och lättsam kväll, som verkligen uppfyller Divines syfte, att lyfta fram operakonsten. Man kan tycka att fler av Symfoniorkesterns publik kunde varit där, men vi som var där uppskattade föreställningen och gav dem som inledde det svenska sångarundret redan för 150 år sedan stora applåder.
© Text: Anna-Lena Höglund
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN Norrköping
Hösten 2018
21 september kl 19 – Östra Stenby/Konungsund bygdegård
Vatten
Stig Östman26 september kl 19 – Åby Folkets Hus
Var blev ni av ljuva drömmar
Maria Hjalmarson och Lars Örback3 oktober kl 19 – Hörsalen
Näktergalarna
Av Cecilia Sidenbladh
med Divine Opera – Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Hanna Fritzson
Erik Skarby, piano20 oktober kl 18 – Skärblacka Folkets Hus
En FRID(a) för själen
Anna Bromee24 oktober kl 18.30 – Harlekinen, Norrköpings Konstmuseum
Siri Derkert Triology
Film av Teresia Björk25 oktober kl 18 – Teater Bråddgatan 34
Etsningar – Dansföreställning
Teresia Björk22 november kl 19 – Teater Bråddgatan 34
Drottningsylt
Josefin Johansson och Robert Noack
LÄNKAR
Divine Opera hemsida
Hanna Fritzon hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
O/krönta drottningar i KariN:s höst reportage Kultursidan.nu 19/9 2018
Pingback: Drottningsylt ur gömda gemak – KULTURSIDAN.nu
Pingback: Teresia Björk dansar Siri Derkerts liv – KULTURSIDAN.nu