• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retro med gammal skrift på Stinsen

Claes Westling
Studiematerial. Claes Westling lät åhörarna pröva på att läsa och tolka äldre tiders skrift under föredraget om paleografi på Stinsen i onsdags.

 

”Jag råkade slå ut bläcket”

 

SÖDERKÖPING – Det är inte svårt. Det är bara ovant. Även om det ser ut som gallimatias vid första ögonkastet så är det lätt och roligt att lära sig.

Claes Westling, 1:e arkivarie vid Riksarkivet, Landsarkivet i Vadstena, gjorde sitt bästa för att övertyga sina åhörare om att det inte är svårt att läsa gamla handskrifter. Intresse och tålamod är vad som behövs.

På onsdagskvällen besökte Claes Westling Stinsen i Söderköping och berättade om paleografi, det vill säga vetenskapen om skriftens utveckling och användning samt läsning och tolkning av handskrifter. Ordet paleografi kommer från grekiskans ord för ”gammal” och ”skriva”.

Han började med att visa en bild på Stora Jellingestenen från 900-talet i Danmark. Ett lyckat exempel på gammal skrift som finns bevarad.

Sten var ett bra och hållbart skriv- eller ristningsunderlag. Men lite otympligt. Snart övergick man till andra, mer eller mindre hållbara material, till exempel pergament, lumppapper, trämassa.

– Det senare, även kallat cellulosa, visade sig ha dålig kvalitet, det är helt enkelt självförstörande. Det ställer till med problem för forskarna,  berättade Claes Westling.

– Nu hänger det inte enbart på underlaget om det går att tyda en gammal skrift. Det kan också bero på en ovan skrivare eller dåligt bläck. Eller för mycket bläck.

Som exempel visar han en bild på ett brev som Karl XII skrev när han låg i fält. En bläckfläck döljer största delen av skriften. Under den har kungen skrivit: ”Jag råkade slå ut bläcket. Men jag skriver inte om, ni kan nog läsa ändå”.

– Vad man först bör inrikta sig på när man vill tyda gamla skrifter är tydningen (vad står det) och tolkningen (vad betyder det), säger Claes Westling.

– Tydningen lär man sig snart genom att läsa mycket och jämföra bokstäver och skrivsätt.

Vad gäller tolkningen måste man vara lite misstänksam. Många ord och uttryck har fått en annan mening genom tiderna.

– Vem vet idag vad som menades med häktemakare, fyrverkare, klippare eller  gärningsman?

(Häktemakaren tillverkade klädlås i metall, fyrverkaren var artillerist, klipparen var en häst och gärningsmannen helt enkelt en hantverkare.)

Vi får veta hur olika skrivstilar har avlöst varandra, från bildskrift över gotisk och nygotisk stil, med många varianter däremellan, fram till vår egen latinska. Och så får vi några övningsuppgifter att klura på.

Protokollet från en sockenstämma år 1850 går ganska bra att läsa. Värre är det med ”Handlingar angående kyrkliga fastigheter” från 1580-talet. De inleds med  ”Wij Jahan the Tridie” men är inte skrivet av Johan III själv utan av hans skrivare. Och jo, Johan stavades med a, Jahan.

Vackert är det med stora snirklade bokstäver i början. Men läsa det kan jag inte, än mindre tyda det.

För den som vill  fortsätta studierna i paleografi, kanske för släktforskning, gav Claes Westling några tips: Skriv först ner det du kan läsa och lämna luckor för resten. Jämför bokstäverna och fundera över vad det borde stå.

Det finns också en hel del böcker i ämnet. Svenska akademiens ordbok inte att förglömma.

Claes Westlings föredrag om att läsa och tolka handskrifter var det näst sista i föreläsningsserien Retros historiska tillbakablickar den här hösten. Onsdagen den 28 november berättar Joakim Mansfeld om Den geologiska utvecklingen i Söderköping med omnejd.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Monica Stangel Löfvall för Söderköpings kommun

STINSEN Söderköping

RETRO föreläsningar
Kulturhistoriska tillbakablickar
Hösten 2018 kl 18.30

11 oktober
Frida Arnqvist Engström
Människans frihet sitter i händerna – Hantverk som gör skillnad

24 oktober (INSTÄLLLT)
Johan Knutsson
Vad, hur och varför? – Om folkkonst och kreativitet från 1700-talets allmogehem till 2000-talets koloniträdgård

14 november
Claes Westling
Paleografi – Skriftens utveckling, att läsa och tolka handskrifter

28 november
Joakim Mansfeld
Den geologiska utvecklingen i Söderköping med omnejd

LÄNKAR
Riksarkivet hemsida
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook
Folkkonst och Retro på Stinsen i höst reportage Kultursidan.nu 26/9 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.