• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nytryckt x 4 på Stadsbiblioteket


Flygfärdiga. Fyra böcker som släppts under året presenterades av sina författare i tisdags. Marianne Wik, Jan-Åke Sallermo, Caroline Hedberg och Therese Renåker gjorde gemensam sak under Norrköpings stadsbiblioteks vinjett Nytryckt.

 

Bokmarknaden har revolutionerats

 

NORRKÖPING Digital revolution. Norrköpings stadsbiblioteks nya scen för egenutgivande författare drog igång i höstas och har fått god fart. Tisdagens ”Nytryckt” med erfarna författarna Jan-Åke Sallermo och Marianne Wik tillsammans med debutanterna Therese Renåker och Caroline Hedberg var full av både frågor och svar.

– Jag hämtades dem i fredags, säger Marianne Wik och håller upp sin sprillans nya diktsamling Gå med mig.

”Nytryckt” är Norrköpings stadsbiblioteks nya scen för egenutgivna författare, alltså personer som ger ut sina böcker på eget förlag. I tisdags kväll satt fyra författare i bredd.

– Den digitala revolutionen har förändrat bokmarknaden. Det har aldrig getts ut så många böcker som som nu, förklarar stadsbibliotekets Mats Granberg som ansvarar för Litteraturscen Norrköping och är den som kläckte idén med ”Nytryckt”.

– Ni författare bestämmer hur ni vill ha det och vi på biblioteket lånar ut Mellanrummet, fortsätter han.

 

Marianne Wik – Gå med mig (dikter) Jan-Åke Sallermo – Harmynten (kriminalroman) Caroline Hedberg – Vinteröga (spänningsroman) Therese Renåker – Mata inte skuggorna (roman)
Marianne Wik – Gå med mig (dikter) Jan-Åke Sallermo – Harmynten (kriminalroman) Caroline Hedberg – Vinteröga (spänningsroman) Therese Renåker – Mata inte skuggorna (roman)

 

I tisdags delade alltså fyra författare på scenen. Marianne Wik, Jan-Åke Sallermo, Caroline Hedberg och Therese Renåker, som träffades på en stor Litteraturfest i Söderköping för en dryg månad sedan och bestämde sig för att fortsätta till Norrköping.

Publiken i Mellanrummet är inte så stor. Tre av de fyra släppte sina böcker i somras, innan Nytryckt var uppfunnet, vilket gör att den viktiga vänkretsen redan mött upp.

Frågorna är desto fler. Förutom Mats Granbergs frågor om skrivande och drivkraft är intresset stort om ”hur man gör” som egenförläggare. Samtliga frågor med lika många svar som där var författare på scenen. Det finns inga mallar, även om där finns hjälp att få. Endast en i sällskapet, Jan-Åke Sallermo har gått skrivarkurs. Men det är efter att ha gett ut flera böcker och främst för att det är roligt att diskutera litteratur – ”det är ensamt att skriva”.

Det finns förlag som specialiserat sig på egenutgivning och har bra kontakter med tryckerier. Därutöver erbjuder de tjänster för den som behöver. Det är inte alla författare som kan layouta sin text, alltså fördela den på sidor, innan den kan tryckas. Ovanpå detta kommer omslag och baksida.

 

Marianne Wik – Gå med mig (dikter)
Gå med mig. Marianne Wik debuterade redan som barn, när hon fick en dikt publicerad i Kamratposten.

 

Marianne Wik

 

Marianne Wik har skrivit ända sedan hon lärde att stava. Hon rentav påstår att det var hennes lärare i femte klass som föreslog att hon skulle skriva dikter, efter att utmattad ha läst igenom ännu en lång berättelse av den skrivglada eleven. Det slog an och efter pensionen har Marianne Wik givit ut flera diktsamlingar.

– Den första var med lättlästa kärleksdikter. Jag har arbetat med barn som haft svårt att lära sig läsa, berättar Marianne Wik som arbetat som lärare.

Relationer, S:t Anna och Söderköping är det hon skriver om. Gå med mig är den senaste i raden av utgåvor tryckta i små upplagor som snart säljer slut.

Hon läser högt från lösa papper. Det kommer en värme ur hennes ord, oavsett om hon livsklokt talar om tonåringars och föräldrars behov av att bråka med varandra eller beskriver hur det är att ligga i en eka på drift i yttersta skärgården och titta upp mot himlen. Stilen är nyenkel prosa, mjukt slipad och ljust gul med milt grönt, som handfat av emaljerad plåt.

 

Jan-Åke Sallermo – Harmynten (kriminalroman)
Harmynten och När ingen vet. Jan-Åke Sallermo skriver om vintern och seglar om sommaren.

 

Jan-Åke Sallermo

 

Jan-Åke Sallermo skriver kriminalromaner med kriminalkommissarie Göte Granberg som är skurkarna på spåren. Inte bara för att författaren är pensionerad polis utan främst för att han vill diskutera viktiga samhällsämnen. Denna tisdag har han inte bara med Harmynten, där han diskuterar vad mobbning kan leda till, utan även förra boken När ingen vet, som andra om illegal handel med svenska vapen.

Han läser högt ur Harmynten, väljer ett stycke där en åklagare, som varit med länge och uppenbarligen redan vet allt, kastar ur sig fördomar. Själv vill Jan-Åke Sallermo gå djupare och längre tillbaka – till kränkningarna som gjorde att en harmynt pojke valde brottets väg.

Efter sådär en fem egenutgivna böcker vet han vad som krävs och vilken hjälp han vill ha. Vägen från färdigt manus till boksläpp är lång, åtminstone ett år.

– Att skriva ett manus, det flyter på. Sedan ska man rätta stavfel och se över meningsbyggnaden och be någon annan korrekturläsa.

– Jag bestämde mig för att ge ut på eget förlag. Jag ville inte att någon skulle lägga sig i mitt språk, berättar han och förmedlar råd han själv fått: ”Var noga med ditt språk, att det är ditt eget. Skriv för dig själv och inte för att tillfredsställa andra.”

 

Caroline Hedberg – Vinteröga (spänningsroman)
Vinteröga. ”Man kan springa, resa vart man vill, träffa vem man vill” säger författaren Caroline Hedberg om skrivandets egna världar.

 

Caroline Hedberg

 

Vinteröga handlar om en 9-årig flicka med förmågor utöver det vanliga. Debutanten Caroline Hedberg var med om en olycka för flera år sedan och skrivandet blev för henne vägen tillbaka. Det som skulle bli en bok om olyckan blev en spänningsroman med mystiska inslag.

Caroline Hedberg berättar hur Vinteröga kom till henne, först bara som ett ord som fascinerade henne. Sedan flödade berättelsen fram.

– Det var som en film som spelades upp inom mig.

Hon började med att försöka få Vinteröga utgiven på förlag. Men det avböjande svaret tillsammans med de uppmuntrande orden att hon hade något unikt fick henne att ta steget.

– Nu skulle den ut!

Sagt och gjort. Hon lät trycka en stor upplaga. Sedan boksläppet sent i juni har hon turnerat i södra Sverige och sålt sin bok. Manus till Vinterögas fortsättning är under bearbetning. För närvarande är Caroline Hedberg i korrekturläsningsfasen och tror på boksläpp om ungefär ett år.

Men andra berättelser tränger på, idéerna flödar inom henne.

 

Therese Renåker – Mata inte skuggorna (roman)
Mata inte skuggorna. ”Det är när den första riktiga läsaren, som betalat för boken, och sedan spontant hör av sig och tackar för upplevelsen.” Det blev för Therese Renåker den respons som betytt allra mest.

 

Therese Renåker

 

– Titeln, Mata inte skuggorna, kom för mig för 10 år sedan. Jag förstod inte vad orden ville säga, berättar Therese Renåker. Sedan kom innehållet till mig flera år senare, på samma ställe i skogen där orden kom första gången.

Mata inte skuggorna heter hennes känslosamma roman där en ung ensamkommande flykting möter en egensinnig svensk flicka. Hon läser högt, med blick för detaljer.

– Jag har inte hittat på något, det har kommit till mig, berättar Therese Renåker om sitt skrivande.

Det här med berättelser som tycks komma fram av sig själva, om karaktärer som styr åt andra håll än författaren kanske tänkt är hon inte ensam om i författarkretsen. Jan-Åke Sallerud säger detsamma, faktiskt att det gäller samtliga.

Och precis som Sallerud är Therese Renåker tydlig med att inte låta någon förlagsredaktör lägga sig i hennes språk.

– Jag vill inte lägga min bok i andras händer. Jag värnar mitt eget språk, säger hon bestämt.

Therese har lånat ur sin röst åt andra genom hela yrkeslivet. Nu har hon lagt ner sitt företag inom utbildning och kommunikation och gett rum åt sitt författarskap. Samtidigt är hon glad för att ha väntat – det krävs livserfarenhet, empati och medkänsla för alla slags personer hon skriver om – ”annars blir de karikatyrer”. Men visst är hon glad över att ha vågat satsa.

– Åttaåringen i mig som ville bli författare är överlycklig!

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


STADSBIBLIOTEKET Norrköping

11 december 2018
Nytryckt x 4

Marianne Wik – Gå med mig (dikter)
Jan-Åke Sallermo – Harmynten (kriminalroman)
Caroline Hedberg – Vinteröga (spänningsroman)
Therese Renåker – Mata inte skuggorna (roman)

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Jan-Åke Sallermo aktuell i Harmynten recension Kultursidan.nu 4/7 2018
Profilen Marianne Wik hos Nyfiken på… reportage Kultursidan.nu 2/11 2017
Nerv i Jan-Åke Sallermos När ingen vet recension Kultursidan.nu 4/1 2017

Tagged . Bookmark the permalink.