• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyfiken på… Ord som format Sverige


Kollision. Elisabeth Åsbrink skrapade på ytan till de svenska värderingarna och fann att de förändrats en hel del över tid.

 

”Helan går” fin nationalsång

 

SÖDERKÖPING Alla har fel! Elisabeth Åsbrink blev nyfiken på svenska värderingar. I torsdags gästade hon Stinsen och berättade att redan Adam av Bremen fann oss märkliga. Men vi tog inte av oss skorna i hallen förrän helt nyligen.

Vad är typiskt svenskt? Finns det några specifikt svenska värderingar? Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink försöker svara på frågan i sin senaste bok, Orden som formade Sverige.

I torsdags gästade hon Stinsen i Söderköping och föreläsningsserien Nyfiken på… Det var hennes fjärde besök och hon drog, som vanligt, en stor publik.

Elisabeth Åsbrink hade inte tänkt skriva den här boken. Men så hörde hon Sverigedemokraterna i Almedalen 2016 säga att det är enkelt att avgöra vad som är svenska värderingar. Detta samtidigt som andra påstod att det inte finns något som är  typiskt svensk.

– Då kände jag att alla hade fel, säger hon.

 

Elisabeth Åsbrink
Uppskattad. Elisabeth Åsbrink drog stor publik till Stinsen och Nyfiken på…

 

– Min far kommer från Ungern och min mor från England. Under min uppväxt såg jag dem ideligen i kollision med de svenska värderingarna. Ett exempel är seden att ta av sig skorna i hallen och umgås med sina vänner i strumplästen. Otänkbart någon annanstans än i Sverige.

– Jag föddes 1965 i Göteborg som ungersk medborgare. Enligt lag fick barn som föddes i Sverige på den tiden faderns medborgarskap. Det kallades lagen om blodsband. När min far sökte och fick svenskt medborgarskap hängde jag med på köpet.

– Jag är svensk nu och avskyr när folk går in med skorna på.

Elisabeth Åslund säger att hon ville ha roligt medan hon skrev, även om ämnet är allvarligt. Hon går långt tillbaka i historien och berättar bland annat om hur Adam av Bremen, som levde på 1000-talet, såg på det folk som senare skulle komma att kallas svenskar. Han skriver om förunderliga människor med bara ett öga mitt i pannan.

Närmare i tiden ligger historierna om snapsvisan Helan gårAugust Strindberg undrade på 1800-talet om inte Helan går var Sveriges egentliga nationalsång eftersom alla kunde både texten och melodin.

Kompositören Franz Lehár var besök i Stockholm där hans operett Glada Änkan hade premiär år 1936. Att Helan går var nationalsång var han övertygad om sedan han upplevt hur en rad frackklädda herrar ställt sig upp och framfört den vid en middag på Operakällaren. ”Fin melodi”, tyckte han och komponerade senare en rad variationer på temat.

Sverige vann, till allas förvåning, VM i ishockey 1957. Ingen hade förberett någonting. Ingen kunde den riktiga nationalsången. Den enda sång spelarna kom på att sjunga var Helan går.

– Jo, det är sant, försäkrar Elisabeth Åsbrink, när publiken småskrattar tvivlande.

 

Elisabeth Åsbrink
Högläsning. Orden som formade Sverige är ett omfattande idéhistoriskt verk som tar upp en mängd olika fenomen och söker deras ursprung.

 

Hon kommer in på många oväntade spår. Hon berättar till exempel om Carl Jonas Love Almqvist och hans provocerande bok Det går an, om vad som ligger bakom uttrycket ”danskjävlar”, och om svenskarnas kärlek till Den blomstertid nu kommer.

Hon berättar om Bellman, Astrid Lindgren, Tranströmer och Zlatan och andra svenska ikoner. Och om det ord som vi alla använder allra mest: ”Äntligen”. Äntligen sommar,  äntligen hemma, äntligen fredag, äntligen jul, äntligen slut på julen.

Hur är det nu egentligen med Ta av dig skorna-kulturen? Jo, den är resultatet av den tid när Lortsverige förvandlades till Välfärdssverige och alla måste värna om sina nybyggda bostäder. Då fanns Bostadsinspektionen som kollade att folk vädrade ordentligt, tvättade sig minst en gång i veckan, inte spottade på golvet och tog av sig skorna innan de gick in.

Allting förändras, menar Elisabeth Åsbrink. Man kan inte som SD ringa in en viss tid och kalla den typiskt svensk. Det blir som ett slags Skansen.

Man kan inte heller påstå att det inte finns några typiskt svenska värderingar.  Därför tycker hon att alla har fel och därför skrev hon den här boken.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Eva Tedesjö och Kerstin Svedberg för Nyfiken på…

STINSEN Söderköping

Vinter–vår 2019 kl 18.30
Nyfiken på…
Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

Onsdag 23/1
Åsa Wikforss
Faktaresistens, alternativa fakta och postsanning

Torsdag 7/2
Elisabeth Åsbrink
Orden som formade Sverige

Onsdag 27/2
Erika Bjerström
Demokratier i världen allt färre

Tisdag 12/3
Claes Hultling
Demokratin och dess möjligheter

Torsdag 21/3
Göran Therborn
Kapitalet, överheten och alla vi andra

Tisdag 26/3
Magnus Dahlstedt
Skolan, marknaden och framtiden

Tisdag 9/4
Nina Lekander
Sex, kärlek och kulturhistoria

Torsdag 25/4
Erika Rockborn
Livmodermakt, barnlöshet ur ett manligt perspektiv

LÄNKAR
Elisabeth Åsbrink info  
Orden som formade Sverige
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.