• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retro granskade tidernas badmode


Möllebaddräkten. Under en period var det här högsta mode inom badkulturen.

 

Kroppslig kulturhistoria

 

SÖDERKÖPING Från hälsosamma nakenbad till baddräkter med snörliv och vid kjol. Marianne Larsson från Nordiska Museet berättade om badkultur och badmode genom 200 år vid säsongens sista Retro. Vykort, tidskrifter och stickmönster har underlättat hennes forskning.

En kylig majkväll beger jag mig till vårens sista Retro-föreläsning på Stinsen. ”Människor i baddräkt” handlar om badmodet och kulturen kring badande, guidar gör fil.dr. Marianne Larsson från Nordiska Museet.

Vi börjar på Riddarholmen och Gjörkes simskola. Den byggdes efter inrådan av Svenska Akademien i skiftet 1700-talet/1800-tal. Här hette trampolinerna Kandidaten och Magistern.

Två ord som känns igen från simmärken. Själv kom jag bara till Grodan, Fisken och Simborgarmärket.

Än hade inte ett badmode fått fart, faktum var att det ansågs ur hälsoaspekt bättre att bada helt naken. Under 1800-talets andra hälft var det ett utflyktsmål att titta på de badande. Dock var det inte tillåtet för män och kvinnor att bada tillsammans.

Fram till början av 1900-talet var badandet en ren hälsofrämjande aspekt. Vid kurorterna erbjöds både varma och kalla bad, både inomhus och utomhus, ibland i havsbadhus.

 

Marianne Larsson, fil. dr. och intendent på Nordiska Museet
Ideala sammanhang. Marianne Larsson, intendent på Nordiska museet, har forskat om badmode och badkultur.

 

Det första baddräktsmodet för kvinnor innehöll flera meter tyg. Den skapades 1952 i Frankrike och byggde på Bloomers, amerikanska kvinnorättskämpen Amalia Bloomers haremsinspirerade byxdress med tillhörande snörliv och kjol.

1897 visades de första badbyxorna i Sverige, det var på Stockholmsutställningen. De var tillverkade av ett stumt bomullstyg och rådande mode sa att de skulle vara röda med vita revärer. Modet växlade över åren och Möllebaddräkten gjorde sitt intåg, med badortens växande popularitet, den tvärrandiga baddräkten i rött och vitt.

När Marianne Larsson har forskat i badmode har månadsmagasin och postorderkataloger varit ovärderliga dokument, men också vykort och serietidningar. I och med industrialiseringen kunde plagg masstillverkas men det gick även att sy familjens badkläder, eller sticka dem i yllegarn tack vare beskrivningar i veckotidningar.

Under mellankrigstiden började en ny strandkultur växa fram. Mondäna människor rökte och umgicks på strandbarer som serverade drinkar. Samtidigt utvecklades badleksaker för lek och gymnastik.

1938 kom den första svenska semesterlagen för anställda. Friluftsliv och gymnastik var idealet och skådespelare som Johnny Weissmuller och så småningom Esther Williams blev nya förebilder.

 

Brottarstilen
Badbyxor typ brottarmodell, anno 1939. Avklädd yttre klassattribut behövde en man framhålla sin status på andra sätt.

 

Efterkrigstiden fick badlivet att blomstra igen. 1953 kom tredje semesterveckan och 1956 gick första charterresan till Mallorca. Serietidningens genombrott gav Fantomen och Tarzan som modeller inom badmodet.

Nu uppfanns nylonet. Badkläder tillverkades i nylon, banlon och newlon och på 1980-talet uppfanns polyamid och lycra, ett perfekt material för badkläder som används än idag.

Fast vem vet, modeindustrin börjar få ett högre miljötänk. Italienska Scampi lanserar en kollektion av återvunna fiskenät.

Vad har då badkulturen medfört sig när vi tittar i backspegeln? Kroppsideal har skiftat över tid. Skolan lär ut simning om inte barnen lärt sig simma i simskolorna. Och badkläder har skapat en mängd arbetstillfällen oavsett om det varit rejäla modeller eller minimala.

© Text: Christina Wernersson
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Monica Stangel Löfvall och Christina Wernersson

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Retro om badmode

STINSEN Söderköping

RETRO föreläsningar
Kulturhistoriska tillbakablickar
Vinter–vår 2019 kl 18.30

16 januari
Lars Hedenström
Ekön i slätbaken – natur och kultur

13 februari
Erik Petersson
Två furstar i ett stormigt 1500-tal och vad gjorde de här?

20 mars
Kalle Bäck
Sverigebilden – om rödfärg, byggnader och trädgårdar

10 april
Johan Knutsson
Vad, hur och varför? – Om folkkonst och kreativitet från 1700-talets allmogehem till 2000-talets koloniträdgård

6 maj
Marianne Larsson
Baddräkt, badbrallor & bikini – en kroppslig kulturhistoria

LÄNKAR
Nordiska Museet hemsida Män i baddräkt
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.