Maria Lundbys seglare samsas med Aldís Ellerstdóttir Hoffs porträtt som speglas i fönstret.
Marias ensamseglare går i land när Aldís kvinnor vaknar
Måleri och fotografi samsas på Galleri Kronan. Två Norrköpingskonstnärer, Maria Lundby, och Aldís Ellerstdóttir Hoff delar på utrymmet. Båda presenterar sig i stora rummet, innan de tar var sitt av de två mindre i anspråk.
Maria Lundby framför några av sina målningar.
Maria Lundbys målningar kretsar sig kring en kvinnogestalt ombord på en svart seglarjolle. Ibland är hon naken, ibland är hon klädd. Hon går i land.
– Det är en resa som vuxit fram, säger Maria Lundby och berättar om hur hon som barn fascinerades av vikingaskeppet på Explorerflaskan som stod framme vid de vuxnas fest.
– Jag började med att måla ett stort och ståtligt skepp.
Det svarta skeppet finns med på utställningen tillsammans med tre mindre bilder där båten med det rödvitrandiga råseglet seglar i olika riktningar. En lek. När skeppet ”befolkades” med kvinnan förvandlades det till en segeljolle, här och nu. På några bilder är motivet på bekvämt avstånd, i andra nära, i en tredje så tätt intill kroppen att det blir som en detalj ur ett fotografi.
– Jag har jobbat med känslan av att befinna sig på toftet, med segel eller inte segel, med ett mål eller inte ett mål. Att gå i land.
Maria Lundby målar här i akryl, motiven avtecknar sig mot en monokrom yta. Ljust blått till havs, ljust gult på stranden. Alldeles platt. Motivet får gärna en känsla av serieteckning med tydliga konturer, kvinnans hud och den rödvitrandiga tröjan är måleriskt uppbyggda.
– Jag ville ha ett ljust uttryck mot de här grova figurerna, kommenterar Maria Lundby.
Berättelsen som mer är ett collage av tankar kring kvinnans resa en linjär berättelse kanske ändå har ett slut när hon springer mot en grupp män, de är inte mer än seriegubbar, på den gula stranden. Hennes hår är rött, deras shorts är ljust blå.
Om det nu inte är här allt börjar.
Aldís Ellerstdóttir Hoff framför kvinna med behå-trassel.
Om seglerskan gör sin resa med öppna ögon möter vi Aldís Ellerstdóttir Hoffs kvinnor just när de vaknar upp. De sex fotografierna är början på ett projekt med arbetsnamnet Staging dance som hon räknar med att arbeta med en tid framöver.
– Jag har aldrig gjort så förut, att släppa in publiken på skisstadiet, säger Aldís Ellerstdóttir Hoff förtjust.
Hon beskriver projektet som väldigt lustfyllt när hon söker fram karaktärer med hjälp av egna och lånade kläder och peruker. Hon ljussätter och fotograferar, med sig själv som motiv, med hjälp av fjärrkontroll med tidsutlösare. Bilderna bearbetas i datorn, färgerna lakas ur, bleks ner eller lyfts fram.
De tre kvinnokaraktärerna är sinsemellan olika, gemensamt för dem alla är ögonblicket av uppvaknande ur en kvinnoroll som på ett eller annat sätt är till för att behaga.
– Ser du, hon är redan trött på det här, säger Aldís Ellerstdóttir Hoff om kvinnan med rosa peruk och ett ihopklämt rött plastlock i munnen. Hon vill inte längre vara insmickrande, är ett aktivt subjekt.
En tuffare gestalt är bruden som i bild nummer två skjuter fram båda kardorna.
Aldís Ellerstdóttir Hoff, som återvänt till Norrköping efter utbildningen vid Umeå konsthögskola, ställde ut på hemmaplan senast på Verkstad under Kulturnatten 2011. Då visade hon videoinstallationen SFITJOD, med ett tema kring SFI-undervisningen hon återkommit till vid flera tillfällen.
– Tidigare jobbade jag mer journalistiskt. Nu vill jag leka, säger Aldís Ellerstdóttir Hoff.
Fotografierna är en lek, som kräver allt mellan tjugo och hundra omtagningar, till dess konstnären ser att hon hittat precis rätt uttyck.
Jag förstår hennes trötta, sura, ifrågasättande, arga kvinnor perfekt.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
-
GALLERI KRONAN Norrköping
- 4 – 19 februari 2012
Maria Lundby
måleri
Aldís Ellerstdóttir Hoff
fotografi
LÄNKAR
Maria Lundby hemsida
Aldís Ellerstdóttir Hoff hemsida
Galleri Kronan hemsida
MARIA LUNDBY – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
ALDÍS ELLERSTDÓTTIR HOFF – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
Pingback: Carter och Lundby ställer ut för en dag – KULTURSIDAN.nu