Martin Lönnebo visar gärna upp sin favoritpärla, den guldfärgade, Gudspärlan.
En Frälsarkrans för den som tror, tvivlar, söker
Vid en högtid på söndagskvällen installerades Frälsarkransen i Hedvigs kyrka med upphovsmannen biskop emeritus Martin Lönnebo på plats. Inför en i stort sett fullsatt kyrka berättade han om vad de 18 olika glaspärlorna symboliserar.
Det var sensommaren 1995, när Martin Lönnebo nyligen pensionerats från sin tjänst som biskop i Linköpings stift, som han vid en resa i Grekland blev strandsatt på en liten ö med bara 47 innevånare. I ett litet rum, som han fick disponera, började han skissa på det som blev Frälsarkransen.
Frälsarkransen består av Gudspärlan, Tystnadspärlan, Jagpärlan, Doppärlan, Ökenpärlan, Bekymmerslöshetspärlan, Kärlekspärlan / Offerpärlan, Hemlighetspärlorna, Nattens pärla och Uppståndelsepärlan.
Sedan Martin Lönnebo berättat om de olika pärlorna så placerades de ut efter väggarna och meningen är att kyrkobesökare kan vandra runt och meditera vid pärlorna.
Pärlorna till Hedvigs kyrka är tillverkade av ett glasbruk i Småland. Det är inte speciellt vanligt med Livets pärlor – Frälsarkransen inuti kyrkor men enligt Martin Lönnebo finns den i Kalmar domkyrka. Många är däremot de installationer som byggts upp utanför kyrkor, exempelvis vid Skärkinds kyrka.
Frälsarkransen, som armband, bärs idag av tiotusentals personer i många olika länder. Tillverkningen sker i Indien genom rättvisehandelsbolaget Tara Projects och rättigheterna till Frälsarkransen tillhör Verbum förlag.
Högtiden inramades med tal av komminister Bo Lennart Nilsson och diakon Per-Olof Engström samt körsång under ledning av Sara Michelin.
Text och foto: Sven Åke Molund
LÄNKAR
Frälsarkransen hemsida
Hedvigs kyrka hemsida
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR