• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping Pride förbereder sig På gränsen (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6856538276/[/flickr]

Regnbågens färger. Projektledarna Ellen Larsson och Emelie Månsson fotas av Norrköpings Tidningars fotograf.

 

Stolta regnbågsfärger för 4:e gången

 

På gränsen är temat för den 4:e Norrköping Pride som arrangeras den 4-5 maj. Projektledarna Ellen Larsson och Emelie Månsson presenterade vid en presskonferens på Arbetets museum på tisdagen delar av programmet och berättade varför det är en viktig manifestation. Man ville dock inte ännu avslöja alla detaljer utan valde att vara en aning hemlighetsfulla.

Bland de medverkande som är klara finns Mehrdad Darvischpour som kommer att föreläsa om hur man integrerar svenskar i den globala mångfalden. Gülbeden Kulbay & Tomas Forsberg genomför en performance där ljud och bild samspelar. Filmen Ingen man i sikte kommer att visas och filmens regissör Mette Aakerholm Gardell kommer att vara på plats för att prata om filmen.

Mer lokala är eleverna vid Gamleby fotoskola har under en termin jobbat med temat På gränsen vilket blivit en utställning som premiärvisas vid Norrköping Pride. Festivalprogrammet kommer allteftersom att fyllas av seminarier, teater, föreläsningar, konst, musik och mer därtill.

En fråga som blivit brännande aktuell är till exempel surrogatmammor, barnlängtan har alltid funnit, nu finns även tekniken. Kajsa Ekis Ekman och Ulrika Westerlund kommer att diskutera ämnet. Kajsa Ekis Ekman kom 2010 ut med boken Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan medan Ulrika Westerlund är RFSL:s ordförande och tidigare varit chefredaktör för tidskriften Bang.

Pride-festivaler finns i Sverige på ett tiotal platser och flera tillkommer. Örebro har som exempel bett Ellen och Emelie att hjälpa till att arrangera Örebro Pride, den allra första, som kommer att äga rum i månadsskiftet augusti-september i år.

Under de år som gått har intresset för Norrköping Pride ökat och man hoppas i år få ta emot kanske 5000 besökare. Intresset för Norrköpings arrangemang ökar både lokalt i regionen men också runt om i landet. Arbetets Museum, Cnema och Dynamo (Kulturkammaren) kommer att vara de centrala samlingspunkterna för publiken.

Norrköping beskrivs idag som en relativt öppen stad och det finns ett intresse från innevånarna att få veta mera. Men frågorna om alla människors lika värde och rättigheter behöver lyftas – därför är festivalen viktig. Det gäller också att visa solidaritet med alla de människor runt om i världen som inte får fira Pride.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629633803077″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.