Maja Tinnerwall vann skrivarveckan i 2011 års tävling med novellen Östersjöns Poseidon.
Konsten att experimentera med verkligheten med ordens hjälp
Är du ung, mellan 16 och 30 år? Är skrivandet viktigt för dig? Bor du i Östergötland? Svarar du jag på alla tre frågorna kan du känna dig inbjuden till Länsbiblioteket i Östergötlands novelltävling Unga berättare. En jury utser tio vinnare och sedan är det upp till läsarna att rösta och på det sättet utse en skrivarstipendiat.
Att skriva är konsten att reflektera över och sätta ord på verkligheten eller på sina fantasier. Eller som förra årets vinnare Maja Tinnerwall, från Häradshammar på Vikbolandet, sade i länsbibliotekets intervju: ”Det roligaste är att experimentera med verkligheten.”
Det var andra gången hon var med i tävlingen och hennes vinnarnovell Östersjöns Poseidon fick flest röster av läsarna som gick in på Unga berättares hemsida och röstade. Juryn skrev i sin motivering: Magiskt anstruken novell formar sig till ömsint fadersporträtt med blinkningar till såväl litteraturhistorien som grekisk havsmytologi. På ytan om seglats i östgötsk skärgård; under ytan om tillvarons gåtfulla sida.
Du som vill tävla ska skriva en novell på höst fem sidor. Den får handla om vad som helst, vara ”rolig, sorglig, knäpp, normal, traditionell eller experimentell”. Senast den 13 augusti vill länsbiblioteket ha tävlingsbidragen. En jury läser alla inkomna bidrag. I juryn ingår de två författarna Maria Fagerberg, som bor i Linköping, och Ola Klippvik, som bor på Vikbolandet. Övriga jurymedlemmar är Liza Bäckström från biblioteket i Söderköping och Kim Ekerstad, Linköpings stadsbibliotek, samt Mattias Ahlén, Film i Öst.
– I slutet av oktober publicerar vi de tio bidragen som juryn valt ut, berättar Annika Holmén, bibliotekskonsulent på Länsbiblioteket. De tio författarna får presentkort på 500 kronor.
På Unga berättares hemsida kan man sedan både läsa och lyssna till – och rösta på – novellerna. Och får veta mer om de unga författarna. Allt för att väcka intresse för både skrivande och läsande. Det är den tanken som ligger bakom läsaromröstningen, Annika Holmén hoppas att de som skriver hjälper till att göra reklam för berättelserna så att många fler går in och läser och röstar. Omröstningen pågår fram till nyår och i mitten av januari meddelas vem som är den slutliga vinnaren och som erbjuds att delta i en skrivarvecka.
Förra året ändrades reglerna vad gäller åldern, från 18–35 år till 16–30 år.
– Vi tyckte det var kul om vi kunde sprida det här till dem som går på gymnasiet. Vi fick in flera bidrag från yngre tävlande, jätteroligt, även om ingen av dem gick vidare, säger Annika Holmén som hoppas att de kommer igen och prövar lyckan fler gånger.
Hon har också märkt att antalet tävlingsbidrag ökat sedan Unga berättare startade 2006, förra året kom omkring 40 bidrag in. Studerar man listorna över de tio juryutsedda vinnarna år från år ser man att många kommer igen. 2011 års vinnare Maja Tinnerwall var med bland de tio vinnarna redan 2010. Året därpå vässade hon pennan.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Maja Tinnerwall/privat
-
LÄNSBIBLIOTEKET Östergötland
- Unga berättare
- TÄVLINGSREGLER
Ålder: 16-30 år
Bosatt: Östergötland
Tävlingsbidrag: Novell med max 5 sidor i teckenstorlek 12 Deadline: den 13 aug 2012
- TÄVLINGSREGLER
LÄNKAR
Unga berättare hemsida
Unga berättare Facebook
Anmälan webb