• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings stadsmuseum fick ungas vardagsbilder (reportage)


Varsågod Stadsmuseet. I tisdags lämnade första årskullen gymnasister vid nya programmet Estetik och media vid De Geer över fotoalbum där de dokumenterat sin vardag. Evelina Quizacara är en av dem.

 

Tre vårveckor som skriver historia i svarta fotoalbum

 

– Vi valde vanliga hederliga analoga fotoalbum. Anders Karlin, intendent med särskilt ansvar för foto, på Norrköpings stadsmuseum fick i veckan ta emot en värdefull gåva, fotoalbum med bilder från våren 2012.

– I vårt bildarkiv har vi nämligen mest bilder från särskilda händelser och högtidligheter. Vardagen är dåligt representerad, förklarade han och gav som exempel när en person skulle skriva om biograferna i Norrköping och hade svårt att hitta bilder på alla biografer, särskilt interiören.

Gymnasieeleverna på nya programmet för Estetik och media vid De Geer har genomfört ett projekt under ledning av sina lärare Christer Hjälte och Björn Kjörck där de fotograferat sin vardag under tre veckor i mars och april. Därefter har de valt ut bilder som de bearbetat och sedan satt in i album, där de skrivit några rader om varje bild. Ett utsökt och noga genomtänkt urval visar det sig.

– De bilder vi har samlat har en övervikt mot skolan, inte så mycket familjeliv och fritidsintressen, beskriver läraren Christer Hjälte.

Att fotografera vardagen är inte lika lätt som det låter, hur hittar man inspiration i det självklara?

– Vardagen är ju det som man inte tänker på, sade Evelina Quinzacara, en av eleverna, och fotsätter att vardagslivet är olika för alla, eftersom människor är olika varandra.

En av bilderna hon tagit och vill lyfta fram är en fin motljusbild på Albin Lagg, trumpetare i Pegasus när bandet spelar på Kulturkammaren.

– Musik är ett stort intresse i mitt liv. Att kunna se och höra musik live är stort och mysigt och man träffar nya människor.

Tunga fotoalbum med pärmar är inte lika vanligt längre. Miriam Plante tycker att det är ett ovant men kul format ”som när man var liten” medan Linda Johansson är en van albummakare.

– Jag tycker att det är roligare att visa ett album för mina vänner, i stället för att dra fram en dator, säger Linda Johansson som visar sin favoritbild där man ser ett par händer som pysslar med bilder och papper.

– Jag skriver brev till en brevvän, för hand som man gjorde förr. Jag vill visa att alla inte är som man ofta tror. På bilden dekorerar jag kuvertet så det blir fint.

Miriam Plante lyfter fram bilden på en väninna som skrattar. På den bilden ser man inte ögonen, vilket man gör på bilden under, men det är den här bilden hon tycker är bäst, för det avspända skrattets skull.

– Det är en ögonblicksbild som inte är tillgjord, förklarar hon sitt val. Vi invigde våren i Vasaparken. För mig är glädje viktigt, att ha kul, det är något i tillvaron som ger det extra.

Är det någon skillnad på vad killar och tjejer fotograferar? Sven-Olof Ståhl tror att tjejer tar lite mer detaljerat vardagsliv i sina bilder än killar, själv har han mest fokuserat på omgivningen. Linda Johansson vill inte se en sådan uppdelning utan tror att det hänger på individen, om vem man är som person, var man bor och så.

Det visar sig att Sven-Olof Ståhls viktigaste bild är precis lika personlig och genomtänkt vald som de andras. Fotot visar de höga bokstäverna som skriver Ståhls mot natthimlen. Och som svar på den direkta frågan om han är släkt med fastighetsbolaget blir det ”nej, inte vad jag vet”.

– Jag jobbar ute på Ingelsta sent på kvällar och helger. När jag går hem sent är det min stund på dagen. Då ser jag den här skylten som att den är riktad mot mig, en inspirationskälla. Att jag kan ha mitt eget namn på ett hus i framtiden.

Bredvid bilden har Sven-Olof Ståhl skrivit: ”Ett (för mig) väldigt tydligt riktmärke i staden.”

– Många unga undrar vad kan jag göra i mitt liv och lyckas med, säger Sven-Olof Ståhl, troligen av egen erfarenhet.

Som tack för att eleverna lämnat sitt historiska bidrag får de i gengäld var sin cd-skiva av Anders Karlin. På den kan man höra spårvagnar och Rådhusets klockspel och andra ljud i vardagen.

– Det är ljud som är typiska från Norrköping som samlats in av KSM-studenter. Om ni flyttar från Norrköping och känner hemlängtan en dag kan det vara skönt med äkta Norrköpingsljud.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida
Hur låter Norrköping reportage Kultursidan.nu 6/5 2011

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.