Mika Liffner är en av många röster från Valdemarsvik vi möter i Boel Zettermans film.
”Dom vill riva Sahlins – ett fint gammalt trähus nere vid vattnet”
– Du får gärna länka, jag misstänker det är unikt med en demonstration i Valdemarsvik. Skriver dokumentärfilmaren och Valdemarsviksbon Boel Zetterman om sin filmrapport från demonstrationen mot beslutet om rivning av det karakteristiska Sahlinshuset i Valdemarsvik. Röster höjdes även mot muddringsarbetet. Demonstrationen som samlade omkring 70 personer ägde rum lördagen den 16 juni.
Boel Zetterman, som driver produktionsbolaget Bobo Film & Television, påpekar att filmen, som hon lagt ut på YouTube, inte är färdig:
– Filmsnutten på sidan här är en work-in-progress.
Så här skriver hon på YouTubesidan:
Själva Valdemarsviken är förgiftad efter århundraden av industri, bland annat lädergarveriet, som från början av nittonhundratalet spydde ut tungmetaller i den flera mil långa viken, innan man når havet. Valdemarsvik är en avfolkningsbygd, på tio år har befolkningen minskat med flera tusen invånare, från cirka 9000 till cirka 7000.
Nu pågår ett muddringsprojekt utlagt på ett multinationellt bolag, som gör att man ska gräva upp allt bottenslam och deponera det någon annanstans. I samband med det ska man riva gammal kulturbygd. De annars så stillsamma Valdemarsviksborna gav sig ut och demonstrerade den 16 juni 2012.
Efter demonstrationen har landshövdingen Elisabeth Nilsson besökt Valdemarsvik och tittat på området där muddermassorna planeras att deponeras, ett projekt som länsstyrelsen redan godkänt. Norrköpings Tidningar som kontinuerligt bevakar frågan skriver att Sahlinshuset planeras rivas i år, något bestämt datum för rivningen är inte fastställt.
Sahlinsgruppen som arbetar för att bevara och rusta Sahlinshuset har startat en namninsamling som redan samlat mer än 600 namn.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Film: Boel Zetterman / Bobo Film & Television
Filmmusik: Mathias Denneberg
LÄNKAR
Inget datum satt för rivning av Sahlinsområdet reportage nt.se 20/6 2012
Landshövdingen spanade in miljöprojektet reportage nt.se 19/6 2012