Blir det dans på köpet? Noomi och Bonny Hermansson från teaterföreningen Superb i Kisa ser så mycket de kan under dagen.
Höstens viktigaste kulturmässa
Scengalej fyller varje vrå av Kulturkammaren. Alla scener, stora Konsertsalen och en repetitionslokal fylls gång efter annan av publik som ser hela föreställningar eller trailers på föreställningar som ännu inte haft premiär. Teatergrupperna byts om så snabbt att man undrar hur de hinner flytta om scenografi och rekvisita.
Jag smyger in i Konsertsalen där Marie Länne Persson ger konserten Falska klaffare och Slaka brass tillsammans med Östgötamusikens blåsarkvintett. Musiken är folklig och hon är klädd i äldre tiders arbetarkvinnors långkjol och huckle.
I foajén sitter teaterproducenter och skådespelare som fått ett hål i det tajta schemat. Jag känner igen Niclas Angerborn från Teaterexpressen som småpratar med Åsa Forsberg och Mattias Öster från Teater Fenix samt producenten Linda Moberg. Eva Carlsson i teater Pelikanen skyndar förbi, hon har spelat Jakten på de osynliga tidigare på morgonen. Nu ska scenografi och rekvisita ner i förrådet i källaren.
– Det gick väldigt bra att spela idag, så jag är nöjd, säger teater Papagenas Tjåsa Gusfors, som fortfarande är klädd i din etnoinspirerade dräkt hon bär i rollen som gårdfarihandlerskan i En annan Askunge. Jag känner mig alltid lite nervös före föreställningen men fick bra respons. Så nu är jag lättad men lite trött.
Scengalej arrangeras av Norrköpings och Linköpings kommuner tillsammans med Östgötamusiken och Riksteatern i Östergötland. Merparten av besökarna på årets viktigaste barnkulturmässa kommer från skolor och förskolor i länet.
Birgitta Nilsson är kulturombud på Nygårdsskolan i Linköping, en skola som satsar mycket på kultur och har redan haft en av de föreställningar, Historien om en flicka, som erbjuds under dagens Scengalej. Nu letar hon nytt.
– Nygårdsskolan är en invandrartät skola, vi får sjunka neråt i åldrarna när vi väljer kultur för våra elever. Det är bra med sagor, säger Birgitta Nilsson.
Kultur- och fritidssekreteraren Anna Gustafsson från Åtvidaberg är på plats. Hittills har hon sett Teater Skatas När man talar om trollen och Östgötamusikens Den gyllene påsen.
– Jag ska vara här hela dagen och se så mycket som möjligt för att kunna ge tips till skolor och förskolor. Jag kanske tittar lite extra på de som har Skapande skolaprogram.
Merparten av föreställningarna vänder sig till de yngre barnen men senare på eftermiddagen ligger föreställningar för äldre ungdomar, inte minst dans med några av de dansgrupper som verkar i länet, som Blauba och Tromäki Dance Company.
Noomi Hermansson och maken Bonny från Teaterföreningen Superb i Kisa är på plats för att hitta föreställningar som de kan bjuda de yngre barnen i Kisa på.
– Jag såg Vibe Style Crew dansa. Dem tar jag, de är jätteduktiga, säger Noomi Hermansson.
– Jag tyckte programmet såg lite fjuttigt ut först men än så länge duger det för mig, skämtar Bonny Hermansson.
Också han har sett en bra föreställning och fler lär det bli allteftersom dagen går. Det svåra är när de kommer hem och redovisar sina intryck för styrelsen. Teaterföreningen Superb arrangerar två eller tre föreställningar per år. Det blir svårt att välja.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
LÄNKAR
Riksteatern Östergötland hemsida
Östgötamusiken hemsida
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR