Springschasar. Lönen på 35 kronor räckte till ny svid och cigaretter för 14-åringen som gått ut skolan och blivit vuxen.
”Vi sitter med facit”
Ett yrke med både tradition och framtid. En förförande film om det moderna Sveriges maskinintensiva industri, som kräver sin man. Jag ser en film från 1947 som nyligen renoverats med strålande resultat. Den handlar om textilen som yrkesval.
Tolv filmer från textilstaden Norrköping har i renoverat och digitaliserat skick släppts för visning på Stadsmuseets Filmhylla en trappa upp. Det är korta flimsnuttar, som längst en 18 minuter lång stumfilm om Gipsystrumpan som tillverkades i Kneippen. I blandningen ingår reklamfilm från Tuppen, verksamheten vid YFA och en inblick i en textilarbetarfamiljs liv.
Nyast är Från lax till lakan från 1973. Den känns äldre då den är lika svartvit som övriga filmer från främst 1940-talet, den äldsta 1935 från färgerifirman Th Abrahamson. 1973 var textilepoken på det hela taget över och filmen skriver dess historia med tömda maskinsalar och gruppfoto på arbetarna 0mkring 1910. Det stora inslaget av kvinnor höll textillönerna nere, liksom barnen och fångarna som också gjorde tjänst. Underförstått ska vi vara glada över att textilen numer är … historia.
En helt annan klang är det i filmen Ett yrke med tradition – en film om ungdomens framtidsmöjligheter i textilstaden Norrköping. Filmad av ingen mindre än mästerfilmaren Sven Nykvist året 1947. Här medverkar både textilarbetare och amatörskådespelare från staden, inte minst de två ynglingarna som just lämnat folkskolan och ska ge sig ut i yrkeslivet.
Snabbt får tuffingen jobb som springschas, lönen räcker till både ny svid och cigaretter. Kamraten lyssnar till den åldrade pappans visdomsord som kopplas samman med lysande framtidsbilder från den moderna textilindustrin med avancerade maskiner och behov av specialister.
– Den gjordes så sent som 1947, textilkrisen väntade runt hörnet. Vi sitter med facit, utbrister Anders Karlin, intendent på Stadsmuseet.
Visst är det roligt att se gator och fasader från både då och nu, nostalgifaktorn är som vanligt hög när Stadsmuseet visar nyrenoverad film. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra vilka av dagens yrken och industrier som framtidens museibesökare småler igenkännande åt. Vilket facit kommer de att sitta med i filmsoffan?
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
-
STADSMUSEET Norrköping
- Hösten 2012
Textilstaden Norrköping
12 filmer mellan 1935 och 1973
LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR