Song of Tharir square (beskuren). Gittan Jönsson väver en bild av befrielse, förtvivlan och förtröstan vid en kritisk punkt i historien.
Släpper fram ett långtidsverkande måleri
På tröskeln till Konstforum och utställningen av Gittan Jönssons måleri, står man med utsikt över Kairo.
Det är utställningens största målning och skildrar det mångtydiga kaos som både vi och konstnärinnan, själv på plats, upplevde förra året. Vid sådana kritiska punkter ger sig fragment ur historiens lager till känna och bildar en sammansatt väv av befrielse, förtvivlan, förtröstan; Song of Tharir square heter verket. Det är en modig målning av en sextioårig konstnärinna som började som trosviss, skicklig illustratör av marxistisk så kallad historievetenskap; se Historieboken som var Ordfronts första utgivning i början på sjuttiotalet. Tharirmålningen lovsjunger det som gör människa till människa, hennes upprättgående ansvar trots hot om våld och underkastelse. Och det är sagolikt, i ordets egentliga betydelse, och en politisk konst som är konst i första hand.
Utställningen visar att Gittan Jönsson fortsätter att söka en ny källåder för sitt måleri, en mer poetisk, den som hon var nära redan i den magnifika Diskkasterskan, som inte finns med på denna utställning men som du kan se nedan. Det är klart att det hänger kvar en ambitiös övertydlighet i visst måleri, till exempel sviten Dammsugerskan med sitt könspolitiska patos. Där använder Gittan Jönsson utommåleriska språkliga tecken och bildschabloner som ofta ger en förstummande verkan.
Men se de sista årens arbeten i Berlin och hur hon på ett befriande sätt vågar släppa fram ett långtidsverkande måleri. Jag tänker till exempel på nedre delen av diptyken Miraklet i Wedding där den grå naturalistiska fabriksfasaden och färgerna som blott färger möter varandra. Det är saga.
Text: Olov Rasch
Foto: Olov Rasch och Ann-Charlotte Sandelin
-
KONSTFORUM Norrköping
- 20 oktober – 4 november 2012
Gittan Jönsson
Praise painting – måleri, tusch grafik, porslin
LÄNKAR
Konstforum hemsida
Gittan Jönsson hemsida
Kvinnliga berättelser på Konstforum reportage Kultursidan.nu 19/10 2012
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR