Bakom galler. Genom konserten går en röd tråd om jakten på en förrymd fånge och om sanning och rätt.
”Fantastiskt att höra mitt verk på riktigt”
Akta er! Backa undan! Spring mot friheten! Den börjar dramatiskt, årets konsert som musiktreorna på De Geergymnasiet genomför tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. Vi följer tisdagens genrep inför veckans sex skolkonserter för elever i årskurs 6, högstadiet och gymnasiet. På lördag blir det offentlig familjekonsert och då kompletteras föreställningen med körsångare från de yngre gymnasieklasserna.
Det som för några år sedan var en konsert med mycket av show över sig har i år lånat en hel del av musikalens form. En explosion inträffar och sedan följer en löst tvinnad röd tråd om jakten på en förrymd fånge och om sanning och rätt.
– Det bara utvecklas och utvecklas. Det är eleverna som vill göra sin konsert bättre än förra årets treor, kommenterar läraren David Swärd som tillsammans med Bertil Whertén är mentor för klass Es3c.
Under hela hösten har gymnasietreorna jobbat med konsertprojektet. De har delat upp sig i grupper som tagit ansvar för att skriva manus, leta fram noter, arrangera musik och mycket annat. Ett viktigt jobb handlar om kostym. För kläder går det åt under genrepet, mycket och snabbt.
– Kostymgruppen har bestämt hur det ska se ut. Sedan har vi letat i våra garderober och lånat. En del har vi lånat från Arbis, säger Karin Ingves som är en i den drygt 30 personer stora klassen.
Under hösten har de repeterat, enskilt och i grupp. Sångsolisterna har tränat på sina låtar i de sångmedleyn som ingår i konserten. Repetitionerna inleddes på Kristinaskolan som är musikgymnasiets hemmaplan. För inte så längesedan flyttade de över till De Geergymnasiets aula för att få en känsla för den stora scenen i Louis De Geer där de gjort sig hemmastadda under de sista dagarna före premiär.
Publiken får också se musiktreorna dansa, kanske bättre än någonsin. Två danserfarna elever, Sara Terzic, som dansar hiphop och till balkanmusik, och Marcus Fyrberg, som har stor erfarenhet från Arbis och Skandiateatern samt Östgötateatern, har koreograferat sina klasskamrater.
Karin Ingves är också en av de två elever som komponerat ett stycke för symfoniorkestern. Den andra eleven är Joar Granström. Karins fyra och en halv minut långa komposition heter Birth.
– Jag klinkade på pianot hemma och fick så småningom fram en ackordföljd och en melodi, eller delar till en melodi. Då kände jag att jag hade en idé.
Bland alla klasskamraters förslag till kompositioner blev Karins utvalt och under hösten har hon utvecklat sitt tema, från den enkla melodislingan till ett verk för stor orkester. Mentorn David Swärd, som själv är kompositör har varit till stor hjälp, särskilt som Karin inte läst så mycket musikteori tidigare.
– Jag har utvecklats som musiker, säger Karin som är pianist. Nu har jag lärt mig hur man anpassar instrumenten till varandra, för ju fler instrument man lägger till desto starkare blir ljudbilden. Jag har också lärt mig tänka vidare, tänka framåt på vad som ska komma senare i kompositionen.
Slutligen har hon kunnat sätta noterna i händerna på dirigenten Alexander Hanson som leder symfoniorkestern.
– Jag har kunnat prata med dirigenten om hur jag vill ha det, säger Karin Ingves som följt dirigentens repetitioner med musikerna. Det är fantastisk att höra mitt verk på riktigt.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund
-
LOUIS DE GEER Norrköping
- 6-7 februari 2013 kl 9, 10.30 och 13.00 (skolföreställningar)
9 februari kl 15 (offentlig föreställning)
ExploSON- MEDVERKANDE
Es3c, De Geergymnasiet
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Alexander Hanson
- MEDVERKANDE
LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Komponisten David Swärd en prisad pedagog reportage Kultursidan.nu 5/12 2012
FLER BILDER FRÅN GENREPET – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632702020410″]
Pingback: Ny musik för SON i konsert med De Geerelever (reportage) | KULTURSIDAN.nu