Lisskulla Moltke-Hoff och Lars Jonsson vid Vävd Ström.
Speglingar från dagens verk och nattens
Ett nytt ljud har blandat sig i Motala ströms evighetsbrus. Ett ljud som skiftar, brusar, tickar, skrapar – påminner om raspar, tågdunk, vävmaskiner – men ändå inte är någon exakt efterhärmning av något.
Ett nytt ljus löper fram i Ströms nedlagda kraftstation bakom Cnema på Kungsgatan. (Gå över den smala bryggan mellan Cnema och Visualiceringscenter C, ta till vänster, titta in genom det stora fönstret till höger.) Gulgrönt, som lysande neon, fräser det fram som glödande smältmetall och ger liv till ett gråbrunt skelett av en kub med sneda remsor. Stråk för stråk fylls ljuset på, utsänt från en videoprojektion. När alla linjer fyllts fortsätter leken uppifrån. Det blir en väv i enkel tuskaft. Nästan halva ljuset spiller utanför på väggen bakom, avståndet förstorar. När väven fyllts tas den ner, slag för slag.
– Jag vävde en gång i tiden, innan jag började filma – och att klippa film är som att fylla en väv, påminner konstnären Lisskulla Moltke-Hoff vars dubbelverk Vävd Ström invigs på fredag. Där kan den under ett år framöver, dag som natt ses av studenter och andra som går på upptäcktsfärd i det gamla industrilandskapet.
Konstnären – med ateljé i Berlin – är också lärare vid KSM (Kultur, Samhälle, Mediagestaltning vid Linköpings universitet) och det var när institutionen flyttade till nya lokaler intill Cnema för ett år sedan som Lisskulla Moltke–Hoff fick syn på den tomma kraftverksbyggnaden och såg möjligheterna.
– Jag sa till mig själv – ”Här vill jag göra något” och frågade Klövern, som äger fastigheterna, och fick svaret ”Vi har väntat på dig”, säger konstnären uppskattande.
Kuben har tagit plats i konstnärsskapet de senaste åren, uttrycket prövat i olika gestaltningar och storlekar. För tre år sedan visades verket Vävd Stad på galleri Verkstad i Norrköping, föregångaren till det nu aktuella verket.
Och som en stadsbild pulserar den andra delen av Vävd Ström direkt projicerad på en av kraftverkets innerväggar. Vävens gulgröna rutmönster finns även här och konstnären talar gärna om stadens gator som korsas, mötesplatser. Man ser spår, kanske tågräls men det kan lika gärna vara trådar av textil som rinner fram i raka led. Också här är ljuset gärna gulgrönt, men man anar mera av rörelser, kanske skuggor av människor. Det är en flödig, associativ rörelse.
På dagen tar kraftstationen över och lyfts fram i Vävd Ström, en tom låda i vars djup man ser de torra ingångarna för vattnet som gav kraft. Ljudet pulserar som av liv men videoprojektionerna knappt anas på den stora hängande grå kuben. På natten lyser det gulgröna ljusspelet, när den första glödande färgen fräser fram startar ljudspelet och man kan påminnas om fliten en gång i Strömmens fabriker. I skymningens tveljus ser man både inne och ute, publiken och den omgivande miljön speglas i fönsterglaset och blir en del av verket.
Många har bidragit till att Vävd Ström blivit verklighet. Lisskulla Moltke–Hoff tackar bland andra KSM-läraren och ljudkonstnären Lars Jonson som mixat hennes ljudbild, Hasse och Jocke Söderholm som stått för smidesarbetet och vänner och kollegor som hjälpt till att sy de grå remsorna till kubens väv. Inte minst har KSM-studenten Tomas Widdesgärd assisterat, med elektronikriggning och mycket annat.
– Mitt mål är att jobba som utställningsproducent. Det här är tredje utställningen jag är med om, säger Tomas Widdesgärd som servar publiken vid pressvisningen med informationspapper och svarar på frågor.
Dubbelverket Vävd Ström som invigs på fredag kväll kommer att invigas en andra gång i oktober i höst, när mörkret fallit på riktigt och konstverket går in i sin andra andning. Då blir det en performance, dansare från Berlin och musiker från Bremen ska komma till Norrköping.
– Det blir en del av Konstmuseets satsning på staden som scen, avslutar Lisskulla Moltke–Hoff.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
KUNGSGATAN 54-56 Norrköping
Vernissage 10 maj 2013 kl 20
Vävd Ström
Lisskulla Moltke-Hoff
LÄNKAR
Lisskulla Moltke-Hoff hemsida
KSM hemsida
Klövern hemsida
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR